Пастор и Зобеница на заседању Бироа АЕР-а у Бриселу

БРИСЕЛ/НОВИ САД: Председник и потпредседник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и Дамир Зобеница учествовали су данас у Бриселу на јесењем заседању Бироа Скупштине европских регија (АЕР), на којем су усвојени политички приоритети ове организације за период 2020-2025. године.
Скупштина Војводине/Дамир Зобеница и Иштван Пастор
Фото: Скупштина Војводине/Дамир Зобеница и Иштван Пастор

У документу политичких приоритета ове највеће европске мреже региона наводи се да су чланови АЕР-а чврсто опредељени за одрживи развој у свим економским и друштвеним областима, као и у областима заштите животне средине и управљања, те да ће региони промовисати сарадњу и партнерство и активно допринети бољој и одрживијој будућности за све.

Током дискусије посебно је наглашено да су људска права у средишту европских вредности и да грађани морају бити укључени у доношење одлука и имати приступ свим информацијама од јавног значаја, како би пратили и доприносили бољем раду државних органа.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да АЕР препознаје важност културног идентитета за друштвену кохезију и развој економије, те да је неопходно неговати међукултурни дијалог уз поштовање свих различитости на територији Европе.

„Војводина као регија има богато искуство и традицију неговања различитости и међусобног уважавања. Ми све своје различитости доживљавамо као велику предност, богата културна баштина наше је највеће богатство, а уређеност наших односа је таква да може да послужи као добар пример партнерима из АЕР-а, а и шире“, рекао је председник Пастор.

Фото: Скупштина Војводине/Дамир Зобеница и Иштван Пастор

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник АЕР-а задужен за регионални економски развој, истакао је да кохезиона политика, као један од основних стубова ове организације, снажно доприноси равномерном и свеобухватном развоју и доводи до смањења разлика у напретку између и унутар европских регија.

„За нас у Републици Србији, а и за целу европску заједницу, од изузетне важности је изградити механизме за јачање руралних подручја. Неопходно је смањити јаз у напретку који постоји између различитих територијалних јединица, а наше присуство у АЕР-у, размена искустава и коришћење модела који су се показали као успешни, може допринети равномернијем економском развоју којем тежимо“, оценио је потпредседник Зобеница.

На састанку Бироа АЕР-а, извршног тела ове организације, било је речи и о даљем промовисању демократије, подстицању сарадње, залагању за Европу једнакости и суочавању са изазовима које носе климатске промене. Такође, у политичким приоритетима се наводи да ће АЕР радити на томе да грађани и предузећа у потпуности користе све предности које дигитализација носи са собом, водећи при томе рачуна о безбедности и потенцијалним ризицима.

АП Војводина још од 2002. године активно учествује у раду Скупштине европских регија, мреже која окупља велики број регија и међународних организација.

Кроз свој рад у оквиру АЕР-а, Војводина је реализовала велики број заједничких пројеката из различитих области које су допринели политичкој, економској, образовној и културној сарадњи са регионима из читаве Европе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести