Пастор: Ово је година сарадње с Баден Виртембергом

ШТУТГАРТ, НОВИ САД: Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је у Штутгарту да ова година за Војводину представља годину сарадње са Баден - Виртембергом. 
istvan pastor stutgart
Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Пастор се заједно са члановима скупштинског Одбора за пољопривреду и ресорним покрајинским секретаром у овој области Вуком Радојевићем, налази у званичној посети немачкој покрајини Баден Виртемберг.

У разговору са Мухтерем Арас, председницом Покрајинског парламента Баден-Виртемберга, Пастор је истакао да кључ успешне институционалне сарадње две регије лежи у искреном пријатељству и намери да се то пријатељство перманентно гради и учвршћује.   

За нас је ово година пријатељства и сарадње са Баден Виртембергом. Имајући у виду да након ове наше посете, у октобру очекујемо посету председнице Парламента Баден-Виртемберг, затим и недавну посету Војводини од стране делегације Владе ове покрајине на челу са председником Винфридом Кречманом, као и сва међусобна искуства и подршку, можемо слободно да кажемо да је наша институционална сарадња успешна зато што у њеној основи лежи искрено пријатељство између нас, рекао је Пастор. 

Арас је изразила задовољство што ће ускоро да посети Војводину, наводећи да ће то бити добра прилика за наставак започетих разговора у Штутгарту, као и за дијалог о различитим могућностима и облицима институционално подржане сарадње која повезује две регије.  

У фокусу званичне посете била је пољопривреда, као једна од приоритетних и најважјнијих области сарадње две регије. Овом посетом дат је додатни импулс, а сарадња је постала све интензивнија, констатовано је у разговорима, наводи се у саопштењу војвођанске скупштине.

Делегација АП Војводине је у Штутгарту присуствовала и Пленарној седници Парламента Баден - Виртемберга. Том приликом, председавајућа парламента је на кратко прекинула дискусију о дневном реду седнице и поздравила делегацију Војводине изражавајући задовољство посетом и разговорима о даљој сарадњи, што говори о значају, важности и потврђености партнерства.  

Након присуства пленарном заседању, два ресорна парламентарна одбора, Одбор за рурални развој и заштиту потрошача Парламента Баден Виртемберга и Одбор за пољопривреду Скупштине Војводине, одржали су заједничку седницу на којој је било речи о даљим корацима у већ постојећој пољопривредној сарадњи. 

Председници одбора Мартин Хан и Ненад Боровић су у кратким цртама представили активности поменутих скупштинских радних тела у протеклом периоду као и актуелности у области пољопривреде, након чега је акценат стављен на размену искустава и даље кораке у заједничкој сарадњи. 

Констатовано је и да су се досадашње међусобне посете ученика из пољопривредних и хемијских средњих школа показале као корисне, те је предложено и прихваћено да се такав вид сарадње прошири и на обављање стручне праксе и у једној и у другој регији, на пољопривредним газдинствима.  

Немачке колеге представиле су делегацији Војводине институционалне и научне потенцијале, искуства као и конкретне примере добре праксе у области пољопривреде. 

Делегација је посетила Завод за хемијску и ветеринарску контролу у Штутгарату, као и неколико породичних пољопривредних газдинства, предузећа и виноградарских задруга, које имају дугу традицију у производњи и пласману здравствено безбедне и квалитетне хране и вина по којима је овај крај Немачке познат.  

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести