Пастор: Ситуација на КиМ као “буре барута”

БЕОГРАД: Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оценио је да константни притисци који долазе из Приштине не би били могући да из њих не стоји прећутна и, како каже, цинична подршка међународне заједнице.
Istvan Pastor
Фото: Дневник/Ф. Бакић/ Иштван Пастор

Пастор је оценио као нереалну претњу косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће срушити власт у Београду уколико у наредних неколико месеци на призна независно Косово. 

То су стални притисци који долазе из Приштине и мислим да не би били могући да они не осећају прећутну, циничну подршку међународне заједнице, или бар једног њеног дела, рекао је Пастор.

Како је додао, цени и вреднује толеранцију и посвећеност Владе Србије у тражењу решења за Косово.

Изузетно вреднујем толерантност, посвећеност српске стране јер је то једна политичка ситуација у којој као да стојимо поред бурета барута и важно је да се оно не запали. Наш интерес је да подржимо председника Србије у очувању мира, јер је то нешто што ће донети резултат, рекао је Пастор.

Различити поступци приштинске власти попут царине и подизање таксе на 100 одсто, као и други потези дижу напетост, нису у интересу цивилизацијских потреба, рекао је он и додао да би било добро када би међународна заједница снажније заузела став по овом питању.


СВМ први пут без горког осећаја подржава буџет

Савез војвођанских Мађара (СВМ) први пут ће након низа година подржати доношење републичког буџета за 2019. и гласати за његово усвајање без горког осећаја да њихови предлози и амандмани нису прихваћени, изјавио је председник СВМ Иштван Пастор.

Пастор који је и председник војвођанске скупштине, навео је да ће за пројекте у Суботици, наставак радова на Народном позоришту и ипсилон краку бити обезбеђено из реалних извора 15 милиона евра. 

Имамо конзервативно и реално пројектован буџет, који је резултат стабилног економског раста. Остварују се пројекти које смо давно покренули, попут обнове железничке мреже око Суботице. Кроз кредите биће уложено 50 милиона евра за обнову пруге од Суботице до Сегедина, а наредне године креће обнова пруге Нови Сад - Суботица, као и обнова дела пруге Београд - Суботица, рекао је он. 

Пастор је додао да ће се радити и обнова пруге Суботица - Сента, што је  важно јер доноси нови крвоток у животном простору који нас окружује. 

Како је рекао, буџет предвиђа и оквир од 500 милиона динара за локалне инфраструктурне пројекте у Војводини. Пастор је рекао да им је, као војвођанским Мађарима, важно да се остварују интереси државе чији су држављани.

Додао је да је то тако сада и да ће тако бити и у наредним годинама.


Желим да нагласим да смо ми у спору између Београда и Приштине недвосмислено на страни Београда, рекао је он и навео да човек има осећај да опозиција иде дотле да у тој расправи стаје на страну политике друге државе, а против своје.

Пастор је у јутарњем програму Суботичког мађарског радија у оквиру Панон РТВ-а оценио да на жалост време не ради за српску страну јер смо се, каже, у протеклих деценију и по уверили да тражење резултата постаје све теже.

Последњи догађаји око електродистрибуције и пријема у Интерпол, како је рекао, показују да у међународној јавности ипак постоји позитивна промена у односу на претходне деценије. 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести