ПАСТОР ЗА КОАЛИЦИЈУ СА СНС: СВМ је фер коалициони партнер

СУБОТИЦА: Председник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је данас да је та странка већ припремила нацрт коалиционог споразума са Српског напредном странком о коме је разговарала са председником Србије Александром Вучићем, али да је сада, како је рекао, формирање Владе Србије у сенци поновљених избора у Београду.
TANJUG/RTV Panon/ Čipak Edvin
Фото: TANJUG/RTV Panon/ Čipak Edvin

Како је саопштио СВМ, Пастор је гостујући на Суботичком мађарском радију у Суботици, рекао да наредних дана или недеља предстоје разговори са руководством СНС и њеним председником Милошем Вучевићем и да ће тек тада моћи да се разговара о конкретним стварима.

"У политици је стрпљење веома важна врлина, а у Србији се, као што знамо, са формирањем владе обично не жури. Што се нас тиче то би већ могло да буде завршено, али су ствари ипак нешто компликованије, не због нас, како би се то у први мах могло учинити. Све је сада у сенци поновљених градских избора у Београду", рекао је Пастор.

Како је рекао, СВМ је, према његовом мишњењу, последњих 10 година био веома фер коалициони партнер СНС на свим нивоима.

"На републичком и покрајинском нивоу та коалиција је функционисала мање-више без трвења. На нивоима локалне власти је било и овако и онако, и ту постоји ривалитет. Мислим да је здраво све док је тако, јер би у супротном заиста изгледало да у свему попуштамо, али ми нећемо попустити у стварима које су важне за мађарско становништо”, истакао је лидер СВМ-а.

Како је рекао, на локалном нивоу постоји ривалство између СВМ-а и СНС-а, и то никада нису тајили.

"Мислим да то у суштини није лоше, пошто то доказује да се не слажемо у свему. У локалним самоуправама у којима је наша странка јака, јер у њима традиционално Мађари живе у већем броју, постоји ривалитет са СНС-ом. Када би се слагали у свему, онда би или ми били у СНС-у или би напредњаци били у СВМ-у, али вероватније је да би ми били у СНС, али то се неће десити. Као што сам раније већ рекао, ми смо поносни на нашу самосталност и њу ћемо и задржати", поручио је Пастор.

Што се тиче Суботице, нагласио је да је поносан што у последње четири године није срушено ништа што није требало да се руши, а није ни изграђено ништа што није требало да се изгради.

"То у претходним мандатима није увек било тако, чак ни када је градоначелник био из редова СВМ-а”, истакао је Пастор.

Баш због тога је, како Пастор додаје, потпуно природно да у одређеним темама имају различито мишљење са СНС-ом.

Говорећи о локалним изборима, али и о изборима за месне заједнице, Пастор је рекао да би било сјајно када би се ти избори могли одржати у исто време.

"Међутим, могу да замислим и да се ти избори одрже одвојено, дакле да 2. јуна буду одржани само београдски, а негде током лета избори за локалне самоуправе. Једно је сигурно, избори за месне заједнице у Суботици биће одржани исти дан када буду и локални избори, тако неће морати двапут да се троше новци на изборе", рекао је Пастор.

Говорећи о недавно одржаној изборној скупштини СВМ-а, на којој је изабран за председника странке, Пастор истиче да стратешки циљеви странке нису промењени, али да су на одређене функције именовани нови људи.

"СВМ има више од 13.000 чланова, дакле постоји велики избор када су у питању руководеће структуре саме странке. Желео сам мало да освежим руководство, да прилику дам и онима који су до сада углавном радили у позадини, али су то радили јако добро", рекао је председник СВМ.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести