Пастор: Задовољни смо сарадњом са СНС и желимо наставак

БЕОГРАД: Задовољни смо сарадњом са Српском напредном странком и желели бисмо да је наставимо, јер мислимо да је донела добре ствари не само за мађарску заједницу него и за стабилност политичких прилика у Србији, па чак и у региону, изјавио је данас шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара у скупштини Србије Балинт Пастор.
balint pastor, Tanjug
Фото: Tanjug

Он је оценио да су односи између Србије и Мађарске данас на историјском максимуму.

Говорећи о изменама изборног закона и спуштању цензуса само неколико месеци пред изборе, Пастор каже да није први пут да се у политичкој историји то дешава.

Генерално могу да се сагласим са тим да се изборно законодавство не мења неколико месеци пре расписивања избора, али су сада учињене измене које свима одговарају, изузев највећој странци или највећим странкама, рекао је Пастор гостујући у емисији Нови дан на телевизији Н1.

Каже да је "овај пропорационални систем бољи за хетерогене земље", јер у Србији има више нација, вера, има много политичких странака и када се смањује цензус с пет на три одсто, што значи, како истиче, да ће парламент бити репрезентативнији, јер ће много већи број странака моћи да уђе у скупштину.

То ће охрабрити, условно речено, мање политичке странке да самостално изађу на изборе, што је опет боље по грађане, јер онда могу директно да гласају за ону странку која им је најсимпатичнија, додаје Пастор.

Када су у питању измене у вези са мањинама, он каже да је решење предлога закона ублажено амандманом посланика Муамера Зукорлића и да се неће тражити потврда националних савета националних мањина, како је било предвиђено у предлогу, већ да по усвојеном закону, РИК може да затражи мишљење националних савета.

Сматра да је добро што су национални савети добили одређене надлежности у изборним процесима, јер је, како каже, у претходним годинама било много злоупотреба.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести