Пастор: Заједничка седница владе СРБ и Мађарске у марту

СУБОТИЦА: Иштван Пастор, председник СВМ и председник скупштине Војводине, најавио је да ће заједничка седница влада Србије и Мађарске бити одржана у другој половини марта, а домаћин ће бити српска премијерка Ана Брнабић.
Istvan Pastor/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Пастор је за Панон РТВ рекао да има сигнала да ће седница бити одржана у Војводини.
Гостујући на суботичком радију на мађарском језику, Пастор је рекао да месецима већ траје усаглашавање двеју влада о одржавању заједничке седнице. Битно је истаћи да у окружењу не постоје односи две суседне земље које са таквом учесталошћу и континуитетом имају заједничке седнице влада. У међувремену, уобличена је и потреба да се утврди дневни ред, али континуитет у ових заседања истичем као оно што је посебно значајно, рекао је Пастор.

Ипак, навео је да што се тиче тема о којима ће разговарати министри  влада две земље односи се на привредну сарадњу и спремност мађарског капитала да инвестира у привреду Србије. Такође, на дневном реду ће бити и заједнички развој инфраструктуре. „За нас војвођанске Мађаре, независно од тема о којима се разговара, битно је да се ови контакти одвијају без застоја, у интересу две државе, а наша заједница има користи од тога, рекао је лидер СВМ-а.

Као једна од могућих тема разговора, а која је посебно интересантна за погранична подручја је и питање рада граничних прелаза. Пастор је подсетио да је пре неколико дана у Скупштини Србије ратификован споразум о граничним прелазима са Мађарском, што омогућава промену садашњег стања, и уводи могућност да поједини гранични прелази продуже радно време.

Свесни смо да се, нарочито са мађарске стране, стварају гужве јер се не ради само о прегледу путних исправа, већ је то питање безбедности, посебно у ситуацији када сведочимо о бројним покушајима кријумчарења људи. Мађарска граница је и Шенгенска граница и прегледи иду спорије него што би ми желели, али са ратификовањем споразума, обезбеђен је правни основ да по потреби поједини гранични прелази продуже рад на 24 часа“ рекао је Пастор. 
Пастор је говорио и о јмогућности затварања школе „Петефи Шандор“ у Бечеју. „Када је постало јасно шта се догађа у општини, разговарао сам са председником СНС-а, и рекао да за нас није прихватљиво гашење те школе, не само због броја ученика, него и због симболике коју школа има и у свом имену и положају, и да је она за мађарску заједницу важна тачка. 

Рекао сам да ми не можемо да прихватимо њено укидање и замолио га да нас подржи и буде нам партнер у томе. По ономе што сада знамо, школа се не укида, нема промена у односу на то и немам дилема да ће тако и остати, изјавио је Иштван Пастор. 
Председник Савеза војвођанских Мађара говорио је и о привредним темама. У оквиру тога, најавио је да ће мађарска Влада наставити да помаже заједницу војвођанских Мађара о чему је разговарао са Левенте Мађаром, замеником министра спољне економије и спољне политике Мађарске приликом његове прошлонедељне посете. 

Потребно је још одредити висину износа за који ће се моћи конкурисати, а биће настављен програм куповине кућа, као и куповине ораница, што је важно за останак и опстанак на родном тлу. Програм ће бити настављен и у наредне три године како би ојачали привреднике и породице, рекао је Пастор.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести