Пастор: Заједнички интерес да победе актуелне политичке снаге

БЕОГРАД: Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор изјавио је вечерас на обележавању 10 година београдског одбора, како је рекао, "једног од драгуља" СВМ, да је заједнички интерес и српског и мађарског народа да на изборима који се и у Србији и Мађарској одржавају 2022. године, победе актуелне политичке снаге како би могле да наставе заједнички рад.
istvan pastor suki
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

На свечаности којој је поред страначких функционера, представника Београда, мађарске амбасаде, присуствовао и потпредседник парламента и СНС Владимир Орлић, Пастор је нагласио да ће наредна година бити посебно изазовна са аспекта политике и страначких политка, јер ће у обе државе бити организовани значајни избори.

"На изборима у обе државе моћи ћемо да дамо свој глас, али смо животно заинтересовани за две ствари - да наша политичка снага остане каква јесте и да на политичкој сцени примат и одлучујућу снагу имају оне опције које су управљале токовима последњих десетак година и у Србији и Мађарској", рекао је Пастор и нагласио да мисли да је свима то у интересу, јер је реч о политикама које пре свега воде рачуна о национланим интересима.

"Другачији смо по језику, култури, обичајима, вери, кухињи, али има нешто што нас веома снажно повезује, а то је заједнички интерес за просперитет, напредак. И нама је ово држава и јесмо другачији, али не значи да смо мање патриоте, да смо мање везани за ову државу, да смо мање привржени, мање заинтерсовани", рекао је Пастор и додао да је то управо оно што их на политичкој цени повезује са снагама које слично размишљају.

Орлић је изразио у име СНС велико задовољство сарадњом СНС и СВМ, уз оцену да она даје велике резултате.

"Та сарадња којом заједнички спроводимо политику председника Александра Вучића довела је до писања најважнијих страница у односима два народа и две земље", рекао је Орлић и нагласио да су захваљујући тој сарадњи постигнуте фантастичне ствари на нивоу дрзаве, покрајине и Београда.

"Сви ти резултати, почевши од коридора чеканих деценијама или метроа у Београду, показатељ су да заједничким радом и визијом можемо да направимо све", рекао је Орлић и нагласио да је сигуран да ћемо сви тек бити поносни на резутлате послова који долазе.

Небојша Марјановић, председник београдског одбора, кога је Пастор назвао "једним од драгуља СВМ насталих у амбијенту неуобичајеном за мањинску политку, за чије је оснивање била потребна додатна храброст и енергија, на који се са пуно права показује као на пример који треба следити", подсетио је да ће Београд на њихов предлог добити улице - Будимпештанску, Књегиње Јулије и Катарине Арпадовић.

Београдски одбор СВМ направио је 200 садржаја а последњи је, како је подсетио, изложба ''Велике љубави Срба и Мађара’‘ - српског краља Драгутина и Катарине Арпадовић, Кнеза Михаила и Јулије Хуњади, краља Беле Другог и српске принцезе Јелене, Јована Дучића и угарске грофице...

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести