Патријарх: Разговори о Косову неизвесни, стање тешко

БЕОГРАД: Патријарх српски Иринеј изјавио је вечерас да су се он и председник Србије Александар Вучић сагласили да су разговори Београда и Приштине неизвесни и да је стање на Косову и Метохији веома тешко.
1
Фото: Tanjug
"Разговори који ће се водити нису нешто што обећава решење. Тако да је то још проблем који се само продужава. Косово је у посебној ситуацији и видећемо како ће то да се заврши", рекао је српски патријарх, који је данас разговарао са Вучићем.
 
Иринеј, који је са Вучићем разматрао и термин освећења Храма Светог Саве на Врачару, рекао је да је тај термин одређен, али да је питање да ли ће бити могуће организовати га у другој половини октобра.
 
"То зависи од многих фактора и чињеница. Ми имамо наде да ће том чину присуствовати председник Русије Владимир Путин и од те идеје нисмо одустали. Понављам, то ће се догодити ако услови дозволе”, рекао је Иринеј за портал Нова.рс.
 
Он објашњава да још има много посла на Храму Светог Саве и да се све плански обавља.
 
“Уколико будемо обавили те послове и ако прилике буду дозвољавале, ми ћемо организовати такав скуп”, казао је патријарх.
 
Говорећи о реакцијама на његову недавну изјаву да је време за помирење између Срба и Хрвата, патријарх је навео да је то одувек став СПЦ.
 
“Наш став је одувек био да треба створити атмосферу мира, али то морају да желе обе стране. Видећемо да ли ће се направити некакви помаци у том правцу”, истакао је Иринеј.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести