Павел Сурови: Маканова у златари потрошила 407.000 динара

НОВИ САД: Члан Националног савета Словака и председник странке „Словаци, напред!“ Павел Сурови изнео је у јавност документацију која, како тврди, оптужује председницу Савета Ану Томанову Маканову за ненаменско трошење новца, и позвао је да поднесе оставку.
ana tomanova
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Он је показао рачуне према којима се види да је 5. и 10. августа 2011. године новцем Националног савета словачке националне мањине плаћен златни накит у вредности од 407.000 динара, и да је одулуку о тој набаци донела председница Савета Томанова Маканова која је потписала и рачуне и налоге за пренос средстава.

Уместо да новац улаже у културу и образовање, одбори за културу и образовање НСС-а у августу 2011. године у року од неколико дана у једној зрењанинској златари пазарили су два пута, каже Сурови за „Дневник“.


Само једна од афера...

Павел Сурови каже да је ово „само једна од афера“ које је открио у раду председнице Националног савета Словака и да ће у наредном периоду обелоданити и друге случајеве ненаменског трошења новца. Осим позива да поднесе неопозиву оставку, Сурови је затражио и да Томанова Маканова омогући јавности и осталим члановима НСС контролу свих рачуна 10 година уназад јер постоји велика сумња да је било још случајева ненаменског трошења.


Thumbnail
Према његовим речима, први цех је износио невероватних 347.000 динара, док је други био скромнији, тек у висини једне професорске плате, и износио је 60.000 динара, а то злато је поклоњено сарадницима из АП Војводине и јавних установа.
 

Он додаје да је Одлуку о набавци златног накита Томанова Маканова донела вероватно у консултацији са стручним саветником Мирославом Кришаном који је ту функцију обављао од 2010. до 2014. године. Маканова је у то време као кадар ДС обављала и функцију потпредседнице Владе Војводине, док се Кришан налазио на челу Општине Ковачица.

Thumbnail

Сурови подсећа да је због малверзација у општини Ковачица против Кришана поднето више кривичних пријава, а једно време провео је и у притвору.

Интересантно да су поједини чланови Одбора тек након обелодањивања афере упознати са шокантним подацима, где и како је завршавао новац намењен унапређењу образовања и културе Словака. Интересантна је и чињеница да је члан Одбора за културу био Јан Макан, супруг председнице НСС па се поставља питање да ли је то додатно утицало на одлуку да се Одбори савета злоупотребе, пита се Павел Сурови.

Он је рекао да је због питања због чега је новац за образовање и културу отишао на куповину специјалних поклона од злата, Маканова Суровом упутила допис 20. априла ове године и навела да су спеацијални поклони купљени за сараднике из АП Војводине који су тада одлазећем амбасадору Словачке Игору Фурдику омогућили лов на трофејног јелена, што, како истиче, додатно отвара питање колико је коштао одстрел трофејног јелена.

Након обелодањивања рачуна о куповини злата огласили су се и чланови НСС из групације Ане Томанове Маканове. Зденка Валент Белић у реакцији коју је објавио “Хлас људу” позвала је председницу НСС Ану Томанову Маканову да изјасни о тврдњама које су се појавиле у јавности, а уколико се то покаже као тачно да поднесе оставку у Националном савету Словака.

Тачно је да је Национални савет Словака потрошио 400.000 динара на поклоне, али ни динар није потрошен мимо финансијског плана ненаменски, и без знања и одобрења тадашњег Колегијума Покрајинске владе, изјавила је за „Дневник” председница Националног савета Словака Ана Томанова Маканова. 

Како је навела, по финансијском плану НСС, Савет има право да даје награде и признања онима који су помагали његов рад у одређеном периоду, и то за време словачих свечаности.

На крају петогодишњег мандата Националног савета, свим покрајинским секретарима који су нам помагали у раду купљени су поклони. Такође је уприличена свечана вечера и лов, казала је Маканова.

Е. М. – А. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести