Пентагон лансирао ракету средњег домета

ВАШИНГТОН: Министарство одбране САД извршило је данас тестирање ракете која би била забрањена Споразумом о нуклеарном ракетама средњег домета (ИНФ), на шта су неки заговорници контроле оружја из САД-а рекли су да се тиме ризикује непотребна трка у наоружању са Москвом.
pentagon pixabay
Фото: pixabay.com

Прототип ракете конфигуриран је да буде наоружан не-нуклеарном бојевом главом. Пентагон је одбио да открије специфичности мимо тога што је ракета лансирана са „статичког лансирног постоља“ у ваздухопловној бази Ванденберг у Калифорнији и да је слетела у море. Министарство одбране рекло је да је ракета летела више од 800 километара, преноси АП.

До теста је дошло у тренутку када је будућности контроле наоружања све неизвеснија. Последње преостало ограничење америчког и руског нуклеарног оружје по уговору нови Старт из 2010. године требало би да истекне у фебруару 2021. Тај уговор може бити продужен на још пет година без захтева поновног преговора о његовим главним условима. Трампова администрација није показала заинтересованост за то, пише АП.

Пентагон је одбио да открије максимални домет тестиране ракете, док су у прошлости рекли су да ће то бити отприлике од 3.000 до 4.000 километара, што је довољно за постизање потенцијалних циљева, на пример, у деловима Кине из базе на Гуаму.

Дерил Кимбал, извршни директор Удружења за контролу оружја, рекла је да је ракетни пројекат Пентагона грешка.

"Ово је несмотрена и непотребна ескалација која ће погоршати тензије са Русијом, Кином и Северном Корејом - а сви би били у домету ове врсте ракета ако се икада распореде", рекао је Кимбал.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести