ПЕТАР ПЕТКОВИЋ Куртија не занима деескалација ситуације у четири општине на северу КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да су приштинске власти на челу са Аљбином Куртијем данас јасно показале да их не занима никаква деескалација и нормализација ситуације у четири општине на северу Косова и Метохије тиме што су одбили да приме образложену грађанску иницијативу за смену нелегитимних градоначелника.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

"Одбијање Приштине да прихвати захтев грађана за опозив лажних градоначелника јасно показује да се Курти све време служио триковима, у намерама да обмане ЕУ, али и да заустави процес смене нелегитимних албанских локалних органа власти на северу", рекао је Петковић. Он је у саопштењу истакао да деескалација и нормализација ситуације у четири општине на северу КиМ један од главних захтева Београда али и ЕУ, али да је Куртијева намера наставак терора над српским народом.

"Управо у томе лежи разлог због чега су данас албански представници у општинама у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану одбили да приме образложену грађанску иницијативу за смену лажних и нелегитимних градоначелника, а коју су грађани поднели стриктно поштујући административно упутство које је израдила сама Приштина", рекао је Петковић.

Петковић наводи и да је полиција испитивала, претресала и легитимисала дужи временски период грађане који су у просторијама општине Звечан, у насељу Липа, покушали да ту образложену иницијативу уруче такозваном председавајућем Скупштине општине, са циљем застрашивања, не би ли одустали од својих захтева.

"Све ово говори у прилог чињеници да Курти, не само да крши сва права Срба на КиМ, већ крши и сопствене прописе које доноси, када је потребно додатно обесправити и малтретирати српски народ и јужно и северно од Ибра", рекао је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Додао је да је Куртијев циљ јасан, а то је "на власти задржати лажне градоначелнике и окупационе гаулајтере који су изабрани мимо воље већинског српског народа на КиМ, са 13 гласова Срба и 3,5 одсто албанских гласова са севера".

Петковић је рекао да са таквим непостојећим легитимитетом лажни градоначелници доносе бројне антисрпске одлуке и казнене мере на уштрб нашег народа, са циљем наставка терора и прогона Срба са њихових вековних огњишта, због чега се и даље "грчевито држе фотеља како би се одржали на власти мимо свих процедура, основа и норми".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести