Петковић: Две деценије 1.639 Срба са КиМ се воде као нестало

БЕОГРАД: Поразно је да се ни данас, две деценије касније, не зна судбина 1.639 особа свих националности које су нестале током сукоба на простору Косова и Метохије и да породице и даље чекају истину о онима чија је судбина остала непозната након трагичних догађаја, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, поводом Међународног дана несталих.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је истакао да за Србију питање потраге за несталима није политичко, али ни питање етничке припадности, већ дубоко хумано и цивилизацијско питање, чије је решавање заједнички дуг према прошлости, будућности и даљем суживоту свих становника са КиМ.

Он је захвалио председнику Александру Вучићу на подршци коју пружа култури сећања и потрази за несталима, која непрестано траје.

Сведоци смо, каже Петковић, да приштинска страна решавању овог питања приступа једнострано, занемарујући српске жртве и српска страдања, покушавајући да и ову прилику искористи за напад на Београд, уместо да се покрене питање о несталим Србима.

"Званични Београд одговорио је на све захтеве Приштине и претражио укупно 22 локације, међутим, од 10 локација на простору Косова и Метохије чију је претрагу тражио Београд, на основу сазнања да могу скривати посмртне остатке Срба несталих током сукоба на КиМ, за сада је претражена само једна", рекао је он.

Додао је да је реч је о локацији Бункер код Ђаковице у којој су нађени остаци петочлане породице Шутаковић и два члана породице Петровић, али да се очекује одобрење за претрагу локација: Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Лугово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја код Ђаковице.

"Приштина и даље одбија да дозволи мешовитим комисијама да изврше претрагу ових локација, као и да се изврши идентификација посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини", изјавио директор канцеларије за КиМ.

Петковић је закључио да се на тај начин не граде заједничка будућност и помирење, те упутио апел Међународној заједници и Приштини, позивајући се на данашњи дан, да покажу конструктиван приступ решавању питања судбине несталих.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести