Петковић: Фон Крамон намеће непостојећу тему

БЕОГРАД: Оптужбе које на рачун Србије износи известилац Европског парламента за тзв. Косово Виола фон Крамон показују, или њену малициозност, или дубинско непознавање материје, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
p
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је реаговао на изјаву Фон Крамон, која је и немачка посланица из редова Зелених, која је рекла да питање адреса Албанаца у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, на југу централне Србије, мора хитно да буде решено и да представља "огроман проблем".

Директор Канцеларије за КиМ је на свом Твитер налогу написао да "чињенице показују да је на основу анализе међународних организација из 2015. године у којој су учествовали и Албанци, утврђено да у Медвеђи живи 515 Албанаца".

"Оваквим неодговорним порукама, Виола фон Крамон се директно ставља у службу великоалбанског национализма", оценио је Петковић и додао да "свака идеја покушаја промене етничке структуре заснована на иредентистичким разлозима леди крв у жилама и то је искуство не само Србије, већ читаве Европе".

Он је и поставио питање како то да се Фон Крамон, уместо што покушава да наметне непостојећу тему, није сетила да дигне глас због убиства заштићеног сведока.

Фон Крамонова је на Твитеру реаговала на објаву председника општине Прешево Шћиприма Арифија, који тврди да је "суспендовање адреса Албанаца са пребивалиштем у Србији јединствено, с обзиром на то да је систематично и да се односи само на албанску мањину".

Према њеној оцени, то је "огроман проблем" и представници ЕУ Жозеп Борељ, Мирослав Лајчак и Оливер Вархељи требало би да га хитно реше са Београдом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести