Петковић: Фон Крамон није овлашћена да се меша у дијалог

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петрар Петковић каже да да специјалног известиоца Европског парламента Виолу фон Крамон нико није овластио да се меша у дијалог Београда и Приштине и износи ставове о томе да ли је потребно да неко мења устав или не.
petkovic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

"Невероватно је да Европски парламент толерише да њен известилац за КИМ отворено наступа као лобиста најекстремнијих албанских политичких представника", рекао је Петковић у писаној изјави поводом навода Виоле фон Крамон да се противи промени косовског устава.

Она би, како је додао, као известилац Европског парламента требало да ту институцију извештава о разним политичким и друштвеним девијацијама, о нападима на људска права неалбанског становништва, криминалу, корупцији, глорификовању ратних злочинаца и разним другим "неевропским" појавама на Косову и Метохији, а не да отежава спровођење споразума постигнутих управо уз посредовање ЕУ.

Додао је да је Приштина дужна да поштује споразуме потписане у Бриселу, и да своје правне акте усклади са договорима о Заједници српских општина, како би она имала све дефинисане надлежности.

"Ако госпођа Фон Крамон мисли да је непоштовање договора европско и демократско понашање, онда то много говори о њој, али и институцији којој припада, а која јој дозвољава да хонорарно лобира за албанске сепаратисте у Приштини", закључио је Петковић.

Виола Фон Крамон се успротивила идеји о промени косовског устава, о чему је у претходним данима говорио изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

"Чак се и ја не слажем са последњим потезом Мирослава Лајчака. Мислим да нас разговор о промени устава Косова не води никуд", поручила је известилац Европског парламента за КиМ у објави на Твитеру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести