Петковић: Куртијев шоу осмишљен да натера Београд на реакцију

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је "политички шоу" Аљбина Куртија у Бриселу осмишљен да се српска страна натера на реакцију, али да је делегација Београда на челу са председником Александром Вучићем показала пуну посвећеност дијалогу и нормализацији односа са Приштином.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је рекао за РТС да је председник Вучић од почетка политичког процеса у дијалогу разговарао са Хашимом Тачијем, Авдулахом Хотијем, Исом Мустафом, али да су разговори са Куртијем ''чудо невиђено''.

Како каже, припреме за јучерашњи састанак почеле су на техничком дијалогу одржаном 7. јула, када су обе стране од ЕУ добиле нацрт са три тачке око које треба да се усагласе.

“У тим тачкама нема ништа спорно и јасно је да, ко то одбија, одбија да уопште разговара и да не мисли о миру и не жели да иде у правцу нормализације односа'', рекао је Петковић.

Навео је да је ЕУ у том нацрту предложила да се интензивирају заједнички напори да се пронађу преостала нестала лица, а да је друга тачка да се обе стране уздрже од радњи које имају потенцијал да дестабилизују ситуацију на терену.

''То је веома важна тачка, посебно за нас, због повећаног броја инцидената на простору КиМ'', нагласио је Петковић.

Навео је да се Курти сагласио само са трећом тачком - да се редовно одржавају састанци главних преговарача уз посредовање ЕУ на којима ће се припремати састанци на високом политичком нивоу, а да прве две није желео да разматра инсистирајући на некаквом суочавању са прошлошћу и на причи о некакава три геноцида.

Како каже, на све провокације и увреде, председник Вучић је аргументовано и смирено одговарао,а циљ политичког шоуа Аљбина Куртија био је да се натера српска страна на реакцију.

''Било је тренутака кад смо могли да устанемо и одемо, али ми смо остали, председник Вучић је остао и показао пуну посвећеност Београда дијалогу и нормализацији односа са Приштином'', навео је Петковић.

Пренео је да су Лајчак и Борел у више наврата покушавали да врате Куртија у ток дијалога, али да је премијер пришстинских институција ''махао'' књигама Наташе Кандић и говорио о три наводна геноцида које су Срби починили над Албанцима.

''Борел није могао да разуме о чему прича Курти, и рекао је маните се прошлости, окренимо се будућности'', пренео је Петковић.

Додао је да не зна да ли Курти сам стоји иза таквог понашања, али да ће се Београд борити за српски народ на КиМ нагласивши да очекује од међународне заједнице да увиди тежину проблема и ужасну ситуацију у којој се налазимо, а за коју, како каже, није крива српска страна.

''Борељ је јасно видео на којој страни је кривац, они су дужни да изврше притисак на Приштину како би се сачували мир и безбедност на КиМ'', закључио је Петковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести