Петковић: Куртију питање дијалога уопште није на агенди

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је Аљбин Курти, одбијањем да 11. маја присуствује дијалогу у Бриселу, показао да му питање дијалога уопште није на агенди, а не на четвртом или седмом месту, како је раније говорио.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

"Курти је данас још једном показао своје право лице, да му није стало ни до дијалога, ни до компромиса, али да му је итекако стало до стварања тзв. Велике Албаније", рекао је Петковић за Танјуг.

Како каже, Курти својим понашањем према дијалогу и Београду, јасно показује антисрпски став, али тиме је, додаје, заправо понизио и саму ЕУ, у њеном седишту, у Бриселу, где је пре осам година договорен споразум.

"Шта би се десило када би Београд одбио да 11. маја учествује у наставку дијалога? Какве би санкције Београд сносио? Приштини се увек гледа кроз прсте", констатовао је Петковић.

Зато, каже, међународна заједница и ЕУ морају сада да изврше притисак на Приштину, како би се наставио дијалог.

"Београд је спреман и хоће да учествује у дијалогу. Спремни смо готово сутра да наставимо и да преговарамо, јер једино тако можемо да дођемо до компромисног решења", рекао је Петковић.

Он је додао да компромисно решење Куртија ни не занима, али га, каже, итекако занима да је у Тирани, да тамо гласа, не за ову или ону политичку партију, него директно са идеју велике Албаније.

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести