Петковић: На Јарињу зауставили ходочаснике

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је косовска полиција зауставила данас на Јарињу два аутобуса са ходочасницима из организација "Доброчинство" и "Српска омладина за Космет", уз образложење да су претња за јавну безбедност и јавно здравље.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Петковић, који се налази на КиМ, објавио је то на Твитеру и додао да је о томе обавестио специјалног известиоца ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

"На папиру који су добили стоји да су ови дивни људи, ходочасници претња за јавну безбедност и јавно здравље. Поразговарао сам са њима и пружио им подршку! Овакво поступање је недопустиво и о томе сам обавестио и господина Мирослава Лајчака коме сам пренео да је ово чисто кршење Споразума о слободи кретања и да је овакав терор Приштине недопустив", написао је Петковић.

Доброчинство: Груб гест Приштине, ишли у миру да обиђемо светиње

БЕОГРАД, 23. јула (Тањуг) - Директор Удржења ''Доброчинство'' Драган Лукић, чија је група ходочасника данас заустављена на Јарињу, каже да је поступак косовске полиције безочан и груб и да би они који подржавају понашање Приштине требало да се запитају да ли је то у духу демократије и зашто се Србима забрањује да посете своје светиње на КиМ.

Лукић је за Танјуг рекао да је ово први пут да је групи ходачасника тог удружења забрањено да уђе на КиМ и да нису најављивали своје посете.

''Не знам да ли је тенденција да нам ставе до знања да су држава и да треба да нам дају одобрење. Увек смо долазили у миру, нисмо провоцирали нити радили било шта урадили што би неко могао да нам замери. Нисмо се упуштали у политичке дебате, ишли смо да обилазимо светиње и понашали смо се као православни Срби'', рекао је Лукић.

Додаје да је од почетка године десетак група верника и ходочасника у организацији ''Доброчинства'' посетило српске светиње на КиМ, а група која је данас заустављена на Јарињу требало је, каже, да присуствује литургији у манастиру Драганац.

Током три дана боравка на КиМ ходочасници су, каже, требало да посете Пећку патријаршију, манастир Дечане, Свете Архангеле, Грачаницу, да посете Призрен, Газиместан...

''Поставио бих питање амбасадору САД у Приштини, земље која је узела право да буде светски заштитник демократије и људских права, како је могуће да Срби не могу да оду да се моле у својим светињама на КиМ и да буду блиски са својим владарима и ктиторима манастира. Ово је јубиларна година у којој се обележава 700 година од упокојења краља Милутина и многи имају потребу да буду на КиМ, да се моле и оснаже у духу и вери'', навео је Лукић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести