Петковић: Нема бесплатног ручка у Бриселу

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је најважније у јуче постигнутом договором одлазак Росу, долазак Кфора и то да неће бити више скидане таблица нашим људима који живе на северу КиМ.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је за РТС рекао да "нема бесплатног ручка" у Бриселу и да је за то морало да се избори.

Додао је да је задовољан договореним, имајући у виду колико је ситуација тешка, а то му потврђује и ођек са терена.

Наш српски народ заједно са председником Вучићем и тимом у Бриселу одбранио је мир и право на слободу кретања, рекао је Петковић.

Нагласио је да је споразум који је договорен бољи од оног из 2011. године, на који су се из Приштине позивали.

Курти се позива на споразум из 2011. али на основу овог споразума тог споразума нема, већ ће се примењивати оно што је договорено 2016. године, дакле нема више никаквог реципроцитета, навео је Петковић.

Рекао је да то значи да ће се говорити о ономе што је договорено Бриселским споразумом, пре свега о Заједници српских општина и да је јасно речено и да је у случају Ивана Тодосијевића прекршен Бриселски споразум у тачки 10 и присуству српских судија.

Наш став од кога нисмо одустали је управо ЗСО, нема бесплатног ручка у Бриселу, за ово смо морали да се изборимо, истакао је Петковић.

Говорећи о разговору са новим специјалним изаслаником САД Габријелом Ескобаром, Петковић је оценио да је реч о врло искусном дипломати и изразио захвалност што је он првог дана демантовао Бисљимија да је у Бриселу нешто договорено.

Током два дана нисам ни видео Бисљимија и тиме смо показали да нема директних разговора са Приштином док је Росу на терену, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић сматра да је важно да у дијалогу постижемо решења и идемо корак по корак у изналажењу решења.

Мерили смо свако слово и битно је да имамо добар споразум, рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести