Петковић: Нова агресивна кампања Приштине

БЕОГРАД: Приштинске власти послале су писмо Унеско са захтевом да се са листе угрожених споменика скину четири манастира Српске православне цркве, а директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је реч о најновијој агресивној кампањи Приштине у којој њени представници желе да представе тзв. Косово као оазу мира и да наводну бригу о српском културном благу на том простору преузму на себе.
s
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је за јутарњи дневник РТС рекао да се ради о "потпуно лицемерном начину деловања Приштине и обмани, пре свега, међународне заједнице", јер је, подсећа, од 1999. године спаљено и уништено више од 135 цркава и манастира на КиМ.

"Богородица Љевишка, Високи Дечани, Пећка патријаршија и Грачаница треба да остану на листи угрожене светске културне баштине, чије скидање са листе тражи Аљбин Курти", навео је Петковић.

Истиче да је јасно да је реч о лицемерју Приштине, јер они, каже, нису у могућности да спроведу сопствене одлуке, подсећајући да је прошло пет година од када је тзв. Уставни суд Косова донео одлуку да се 24 хектара земљишта које припада манастиру Високи Дечани врате, што није спроведено.

"Одређени моћници то не желе, а оног тренутка када би Кфор отишао, Високи Дечани би били сравњени са земљом", оценио је Петковић.

Каже и да Курти нигде не спомиње порекло, тачније ко је власник српске културне баштине, цркава и манастира на КиМ, већ да цркве и манастире искључиво види у контексту албанске историје.

"Његов прави циљ није да се заштите српске цркве и манастири, него да се представе као албанско или тзв. косоварско културно наслеђе, јер им је потребан идентитет, без кога не могу да заокруже тзв. косовску независност", поручио је Петковић.

На питање да ли то отежава будуће разговоре Београда и Приштине, Петковић каже да приштинска страна на све начине то чини, јер како истиче, њима не одговара да разговарају.

С друге стране, каже, Београд је спреман да разговара, али, додаје, то зависи и од позива специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

"Београд је спреман да разговара. Сва кључна и спорна питања, вековна питања, можемо да решавамо само за преговарачким столом уз компромисна решења", рекао је Петковић.

Грађани на КиМ сутра ће добити новчану помоћ из буџета владе Србије, која подразумева да незапослени добију по 200 евра, а сваки запослени, као и деца и пензионери по 100 евра.

Петковић верује да ће то много значити за спрске породице на КиМ, поготово за Србе јужно од Ибра.

"Једна вишечлана породица ће добити између 500 и 800 евра. Њихово је само да остану на вековним огњиштима и да се заједно боримо за простор Косова и Метохије", нагласио је Петковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести