ПЕТКОВИЋ О ДЕПОРТОВАЊУ СВЕШТЕНИКА СПЦ: Куртијев режим је у врсти тоталног рата против свега што је српско

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да депортовање протосинђела Фотија, игумана манастира Девина вода код Звечана, представља још један од безумних аката Приштине којима се ограничава деловање Српске православне цркве на Косову и Метохији и брутално крше верске слободе српског народа.
1
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"Протосинђел Фотије, који је свој боравак на Косову и Метохији годинама регулисао у складу са административним процедурама Приштине, депортован је без икаквог повода и образложења у Северну Македонију, одакле је родом, а овај чин насиља нису успели да спрече ни присутни представници међународних организација. Прогон свештених лица и напади на објекте и имовину Епархије рашко-призренске јесу индикативна слика стварности на Косову и Метохији, и потврда да је режим Аљбина Куртија у некој врсти тоталног рата против свега што је српско", рекао је је Петковић.

Према његовим речима, нема флагрантније потврде шовинистичке природе Куртијеве политике од напада на оне чији је позив да проповедају универзалне људске вредности и човекољубље, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Апелујемо на међународну заједницу да са максималном озбиљношћу приступи заштити положаја и интереса Српске православне цркве на Косову и Метохији, једном од најважнијих изворишта, не само српске, већ и  европске културе и хришћанске традиције", рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести