Петковић: Од притисака на Београд нема ништа

БЕОГРАД: Не прође дан да политичари у Приштини на најбезочнији могући начин не погазе дијалог у Бриселу и све до сада постигнуте споразуме, каже Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

"Наметнута решења и ултиматуми који данас долазе из Приштине још једна су потврда у низу да албански политичари не желе истински дијалог, већ на све могуће начине покушавају да га саботирају", наводи Петковић и поручује да ако Аљбин Курти мисли да са таквим списком захтева дође у Брисел пред председника Александра Вучића онда он очигледно ништа није разумео, или се само прави да не разуме, јер од притисака на Београд нема ништа".

Он упозорава и да ако неко у Приштини мисли да може да води преговоре са Београдом тако што ће испоставити своју листу лепих жеља, "онда тај неко живи у паралелној реалности у којој нема много додира са стварношћу".

"А стварност је испуњење свих претходно постигнутих договора, укључујући и формирање Заједнице српских општина", поручује Петковић и додаје да је неопходно да политичари у Приштини што пре прихвате реалност да је дијалог заснован на објективним премисама, те да је то једини кључ за решење свих наслеђених проблема, а не пут за очување замрзнутог конфликта, или још горе, окидач за стварање нове нестабилности у региону.

Ми смо опредељени за дијалог у најбољој вери да се компромисом дође до политички одрживог решења и одани смо политици која гради будућност, а не назадним решењима која нас воде у прошлост, закључио је Петковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести