Петковић: Одлучно против екстремнистичких провокација на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да су се оствариле прогнозе да ће ескалирати екстремистички испади Албанаца у централном делу Косова и Метохије уколико не буду предузете одлучне превентивне мере.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

"Екстремисти су се синоћ осмелили да нападну сам центар Грачанице, где су покушали да спале споменик Милошу Обилићу и српску тробојку и то је спречено спонтаном реакцијом житеља Грачанице. Очекујемо да међународно безбедносно присуство у српским срединама на централном Косову и Метохији буде хитно појачано и да се на Приштину изврши притисак како би се ускратила политичка подршка екстремистичким групама", стоји у саопштењу Канцеларије.

Указано је такође да је недопустиво да у српским срединама на централном Косову и Метохији такозване косовске безбедносне снаге и специјалне полицијске јединице парадирајући оклопним транспортерима демонстрирају силу у функцији застрашивања и онеспокојавања Срба, уместо да се баве зауздавањем албанских екстремистичких група које су делом састављене од некадашњих припадника ОВК.

Петковић је апеловао на Србе на Косову и Метохији да у наредним данима буду обазриви, али и уздржани како не би давали поводе екстремистима за безбедносну дестабилизацију ширих размера.

"Наглашавам да су провокације ове врсте посебно опасне у данима када је српски народ у жалости због упокојења Његове светости патријарха Иринеја, због чега они који се старају о безбедности на Косову и Метохији морају осигурати нашем народу да жали у миру", поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести