Петковић: Опасне намере Куртија да прекине дијалог

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је последња изјава премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија наставак опасне намере којој сведочимо последњих недеља да прекине дијалог и поништи све до сада постигнуте договоре.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Курти је раније данас рекао да ће за њега приоритетно питање у дијалогу са Београдом бити и наводни српски злочини на Косову и нестали, а Петковић је указао да је језик ултиматума и претњи постао једини начин којим албански политичари желе да разговарају са званичним Београдом и Бриселом.

"Та политика директна је претња будућности преговора који се воде под окриљем Европске уније, а за циљ имају нормализацију односа", истакао је Петковић у саопштењу.

Он је указао да је једини циљ екстремистичке реторике коју данима према Београду усмерава Курти да се трајно уништи и свака помисао на могућност проналажења компромиса.

"Уместо тога, таква запаљива реторика само додатно подгрева ситуацију на терену и никако не доприности миру и стабилности на овим просторима", поручио је Петковић.

Према његовим речима, након првобитних најава да са Београдом не жели ни да преговара, те да ће дијалог бити ниско на листи приоритета будуће власти у Приштини, дошли смо до тога да запаљвом реториком и условљавањима Курти заправо жели да прекине дијалог.

"Зато нека скине маску, само не мислим на медицинску, окане се уцена и претњи и међународној заједници јасно и гласно каже да не жели да преговара са Београдом и председником Александром Вучићем зато што је свестан да би морао да чини уступке и покаже спремност на компромис који очигледно не жели. И да би преко пута себе имао оног с којим не би могао да изађе на крај, уместо што се крије иза апсурдних захтева", истакао је Петковић.

Он је подсетио и да су теме у Бриселу јасно договорене и за циљ имају нормализацију односа Београда и Приштине и решавање питања од важности за бољи живот грађана и изградњу међусобног поверења, наводећи да овакве изјаве томе не доприносе.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести