Петковић: Позивам храбре Србе да не реагују, боримо се за мир

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић позвао је данас Србе на Косову и Метохији да не реагују на најновије провокације приштинске стране, истичући да ће се Србија борити за свој народ, мир и економски напредак.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

У току јучерашњег дана Приштина је почела да примењује мере о одузимању таблица, а специјалне јединице Росу широм су севера покрајине.

Петковић каже да је такав потез приштинске стране без преседана, те да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели по сваку цену да изазове инциденте и нестабилност.

"Поздрављам храбар и правдољубив српски народ на КиМ, који одлучно брани своје право на слободу кретања и живот, нарочито оне који су провели целу ноћ у Јарињу и Брњаку у својим аутомобилима, исказујући протест против насилних акција", рекао је Петковић за ТВ Пинк.

Како каже, Приштина шести пут заредом, већ од 2011. године, на север КиМ без знања КФОРА и одлуке четири градоначелника са севера КиМ, убацује припаднике Росу.

"Овога пута до зуба наоружаних 350 припадника, који застрашују српски народ на КиМ, како би Росу асистирао Куртију и Приштини у скидању и одузимању српских регистарских таблица", каже Петковић.

Он поручује да је то последица споразума које је 2011. године потписао Борко Стефановић, тада предводник београдске стране.

Он је, према Петковићем речима, 2. јула 2011. године потписао главни споразум о слободи кретања, да би 26. децембра исте године договорен коначан оперативни закључак групе за имплементацију у области слободе кретања.

"У тим споразумима 2011. године признали су косовску личну карту, као и возачку дозволу тзв. Републике Косово, и у сам споразум уводе термин РКС са грбом лажне државе Косово", наводи Петковић.

Како каже, питање проба таблица увео је Борко Стефановић и власт Демократске странке, која је тим споразумима "директно нанела штету српском народу на КиМ".

"Аљбин Курти се јуче позвао на споразум из 2011. године, да на основу тог споразума они сада имају некакво право да уводе проба таблице за регистарске ознаке које долазе и централне Србије", истиче Петковић.

Петковић наводи и да Приштина, мимо консултација са ЕУ уводи те мере, односно "иде на одузимање локалних српских таблица које издају измештене полицијске управе за простор КиМ".

Петковић каже да је Приштина једнострано, годину дана раније, донела административно упутство којим мимо споразума забрањује издавање статусно неутралних КС таблица.

Тиме је, додаје, прекршила споразум и годину дана раније пре договора умањила рок важења таблица.

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да су јутрос на административним прелазима до зуба наоружани специјалци албанске националности, који се, додаје, налазе у чисто српској средини.

"Демонстрирају моћ, без икаквог развоја стварају тензије. Послати су из Приштине из ко зна ког разлога", каже Симић за ТВ Пинк.

Петковић је указао да ће се на данас заказаној хитној седници Савета за националну безбедност, разговарати о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ, као и о евентуалним мерама Београда.

Међутим, истакао је, најважније је да се "сачува мир, хладне главе и да наш народ на КиМ има нормалан живот".

"То је од пресудне важности. Позивам наш народ да не реагује на провокације. Нека насилници раде шта хоће да раде, ми ћемо мирно да протестујемо и покажемо незадовољство због свега онога што је противправно и што подразумева кршење свих споразума", рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести