Петковић са Лајчаком: ЗСО одмах, са јасним надлежностима

БЕОГРАД: Заједница српских општина мора бити формирана одмах и са надлежностима које јој припадају по бриселским договорима, пренео је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић специјалном представнику ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.
petkovich_lajccak
Фото: Танјуг (видео)

Петковић је у разговору са Лајчаком рекао да је сада на тесту, не само воља Приштине да се проблеми решавају дијалогом, већ и способност ЕУ као посредника у дијалогу да гарантује спровођење договореног.

Петковић је, како се истиче у саопштењу Канцеларије за КиМ, са Лајчаком разговарао о наставку дијалога, циљевима и начинима да се реши проблем одбијања Приштине да омогући формирање Заједнице српских општина.

Према његовим речима, ЗСО има само један циљ - да заштити положај и права српског народа на Косову и Метохији.

"Последњих недеља били смо сведоци да ни права ни безбедност Срба не могу бити заштићени у садашњем политичко-правном оквиру у нашој јужној покрајини", рекао је Петковић.

Петковић је истакао да Београд, у интересу читавог региона, жели наставак дијалога и решавање отворених питања мирољубивим средствима, међутим конструктивност и кредибилност мора се захтевати и од Приштине, јер реч је о процесу који мора почивати на обостраној спремности и доброј вери.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести