ПЕТКОВИЋ УПОЗОРИО Роде нападом на Српску листу покушава да прикрије одсуство демократије на КиМ

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поручио је данас амбасадору Немачке у Приштини Јорну Родеу да је за жаљење то што нападом на Српску листу "покушава да прикрије свако одуство демократије и фер изборних услова на КиМ" и поставио му питање да ли је видео немогуће услове за референдум који су стављени пред Србе, или га то не интересује.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Петковић је, реагујући на изјаву Родеа да је, како је навео, жалосно и забрињавајуће што је Листа Србија одлучила да не учествује у гласању о смени албанских градоначелника на северу КиМ, написао на мрежи X да Роде никада није говорио о притиску премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на Србе.

"Једино је за жаљење то што Вашим нападом на СЛ покушавате да прикријете свако одуство демократије и фер изборних услова на КиМ! Никада нисте говорили о Куртијевом притиску на Србе, подржали сте лажне градоначелнике на северу и очигледно је да таквим Вашим ставом их и сада подржавате. Где сте то видели да се води општина са 3,5 одсто гласова, сигурно у Немачкој нисте видели!", истакао је Петковић.

Роде је претходно у изјави коју су пенели медији у Приштини оценио као "изузетно жалосно и забрињавајуће" то што је Листа Србија одлучила да не учествује у гласању за смену градоначелника на северу КиМ, додајући да је то "јасан случај да се поново врши притисак на грађане на северу да не учествују у демократским процесима.

Српска листа јуче је саопштила да је њен став да се не излази на предстојећи референдум на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу КиМ, јер је, како је истакао председник СЛ Златан Елек, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти учинио све да тај референдум не успе. Елек је истакао да су за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене немогуће процедуре и указао да ће то гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не осликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмерно повећан и да, и ако би градоначелници били смењени, остају одборници Албанци.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести