Петковић: За Куртија дијалог Београда и Приштине не постоји

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су данас сви могли још једном да виде право лице премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија кад је реч о нормализацији између Београда и Приштине, оценивши да за Куртија тако нешто не постоји.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Рекао је да га не интересује Заједница српских општина, нити да ће је икад формирати. То показује однос Приштине према дијалогу. Ово само показује колико су у праву били Срби који су напустили приштинске институције. Курти каже да дијалог није приоритет - он је у праву, он практично ништа не чини по том питању, рекао је Петковић за ТВ Пинк.

Петковић је рекао да је у свему важно разумети српску позицију, јер је маневарски простор Београда да се избори за било шта мали.

Зашто? Зато што имате Приштину која све одбија. ЕУ каже да је потребно формирати ЗСО, али Курти не сноси никакве санкције. Он каже данас да је срећан јер Српска листа неће условљавати такозвано Косово. Већу похвалу Српској листи није могао да да кад је рекао ово, казао је Петковић.

Курти је, иначе, рекао да не пориче да су досад потписана 33 споразума између Београда и Приштине, а Петковић напомиње да то није тачно, те да је до сада 51 споразум потписан.

Знамо сваки споразум, свако слово знамо напамет, знамо шта је обавеза Приштине, а ЕУ је гарант спровођења споразума. Најнормалније је да оно што смо потписали буде спроведено. Важно је да међународна заједница изврши притисак на Куртија, јер он не жели да имплементира споразуме, којима би се Срби нормализовали и не би били нападани..., оценио је Петковић.

Он је истакао да је важно да Србија буде мудра, одговорна, иако друга страна одбија било какве договоре.

Договори показују да смо на правом путу, јер их Курти одбија. То је показатељ његових лажи, прича о томе како Београд жели да изазове сукобе и тако даље.. Показали смо да је приступ Куртија чиста лаж, јер је он тај који ствара проблеме, додао је Петковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести