Петковићу поново забрањена посета КиМ

БЕОГРАД: Директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу власти привремених институција у Приштини данас су поново забраниле да посети јужну покрајину, уручи помоћ и обиђе српски народ на КиМ.
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

Ово је пета забрана од почетка године коју је Приштина изрекла Петковићу, који је и главни преговарач са Приштином.

Петковић је јутрос био на административном прелазу Мердаре, али му је улаз онемогућен, сазнаје Танјуг.

До нове забране долази само неколико дана након што је ЕУ тражила од власти у Приштини да поштују споразуме и Петковићу омогуће улаз.

Претходно, Приштина је Петковићу забранила улаз на КиМ 13. јануара, 16. априла, 3. септембра и 23. новембра.

Одлуку да главном преговарачу у дијалогу онемогући посету Косову и Метохији, Приштина је донела свега пола сата пре него што је Петковић требало да започне свој обилазак.

Тим поводом, Петковић је на административном прелазу Мердаре истакао да је Приштина поново прекршила споразуме постигнуте у Бриселу о слободи кретања и о званичним посетама.

"Посету сам уредно најавио у складу са споразумом, али Приштина поново крши све споразуме. Идеја моје посете Косову и Метохији је била да посетим ученике Богословије у Призрену, да обиђем наше повратнике у селу Новаке, али и да разговарам са нашим људима и социјално-угроженим породицама на северу КиМ", рекао је Петковић.

Међутим, додаје, Приштина му онемогућава да ради и обавља свој посао као директор Канцеларије за КиМ на простору Косова и Метохије.

Истиче да Приштина никаквим забранама неће моћи ни овог пута, али ни убудуће, да ту везу између државе Србије и српског народа на КиМ на било који начин прекине.

"Ми ћемо наставити да се боримо за наш народ, за бољи живот у српским срединама и ова забрана није нешто што на било који начин може да нас поколеба", истакао је Петковић.

Он је подвукао да су овакве забране заправо доказ да се Београд бори за свој народ.

"Као што је свима нама показатељ да, када нападају председника Александра Вучића у приштинским медијима, да се председник Вучић свим срцем и свом снагом бори за свој народ на КиМ, тако је и за мене сатисфакција то што су ми пети пут одбили улазак на простор КиМ, јер је и то показатељ да се боримо за свој народ у нашој јужној покрајини и у централној Србији и у Бриселу и на сваком другом месту", каже Петковић, који је о најновијој забрани обавестио и Мирослава Лајчака.

Истиче да ако се Приштина тако односи према главном преговарачу у дијалогу, јасно је како се онда односи и према нашем народу на КиМ, а из дана у дан повећава се, каже, број инцидената који су генерисани управо антисрпском политиком, али и реториком која долази директно од Аљбина Куртија и саме Приштине.

"Ако мени не дозвољавају да уђем на простор КиМ, како онда можемо да говоримо о било каквој нормализацији односа, а ми желимо нормализацију, желимо добре односе, желимо да се померимо са мртве тачке и да разговарамо и решавамо све проблеме", рекао је Петковић.

Међутим, каже, Курти је тај који сваког дана "убија" и покушај нормализације односа, што је учинио и данас на Мердару и истакао да Београд поштује споразум о званичним посетама јер је само у претходних неколико дана више приштинских званичника боравило у централној Србији, у складу са споразумом - без статусних ознака и неутрално.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести