Писонеро: Од Србије се очекује постепено усклађивање са ЕУ

БРИСЕЛ: Портпаролка ЕУ, Ана Писонеро, каже да се од Србије, као земље кандидата очекује постепено усклађивање са ЕУ одлукама, укључујући и тренутне мере уведене против Руске Фердерација због напада на Украјину.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Она је тако одговорила на данашњој конференцији за медије на питање албанских медија о ”корацима Комисије” због одбијања Србије да уведе санкције Русији , али и ”једина у Европи” остави отворен ваздушни кордор за Русију, у Бриселу понављају које су обавезе Србије у приступном процесу.

Писнонеро није могла ни да потврди да је Европска комисија добила писмо девет европских парламенатраца који су тражили замрзавање приступних преговора са Србијом због одбијања Београда да се усагласи са ЕУ санкцијама против Русије.

”Објаснили смо већ да се од кандидатских земља као што је Србија очекује да се постепено усклађују са ЕУ позицијама и одлукама када је реч о спољним и безбедносним питанњима. ЕУ је донела оштре мере због кршења међународног права, а од кандата се очекује постепено уклађивање”, рекла је Писонеро.

У Европској комисји додају да немају коментар на питање о отвореном вазушном простору Србије за летове ка Русији.

Девет посланика Европског парламента из словеначких, бугарских, холаднских и балтичких либералних опција, објавили су током викенда писмо који председницу Европске комисије, Урсулу фон едр Лајен и шефа дипломатије ЕУ, Жосепа Бореља, позивају да ”још једно позову власт у Србији да се ускладе са заједничком ЕУ позицијом према Русији”, а да у супротном ”привремено замрзну приступне преговоре и финансијску помоћ земљи”.

Србија као земља кандидат за чланство у ЕУ, према вежећем Окрвиру за приступање који су усагласиле све дрзаве чланице, укључујући и државе поменутих посланика, није у обавези да се до самог уласка у Унију у потпуности усклади са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Оквир за приступање који представља важећа правила приступног процеса Србије предвиђа управо постепено услаглашавање до тренутка уласка у члцанство када би оно морало да буде стопрцентно.

ЕУ Србији до овога тренутка није дала временски оквир могућег пријема у чланство и условаљава га реформама и решавањем односа са КиМ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести