Пленковић: Хидајет Бишчевић нови амбасадор Хрватске у Србији

ЗАГРЕБ: Премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у парламенту да именовање амбасадора у Србији није поитичко питање, да је Београд важан и да је идеја да се у хрватску Амбасаду у Србији пошаље један од најискуснијих, како је рекао, не само хрватских, већ европских дипломата.
1
Фото: Youtube Printscreen

Пленковић је током "премијерског сата" одговарао на питања посланика, па је у између осталог коментарисао и жалбе СДП-а због журбе да амбасадор у Србији буде именован пре ступања Зорана Милановића на дужност.

Пленковић је рекао да та процедура траје већ месецима.

"Колико ми је познато, реч је о једном једином именовању, идеја је да (у Србију) пошаљемо једног од најискуснијих, не само хрватских него и европских дипломата, Хиду Бишчевића", рекао је премијер.

То, истакао је, није никакво политичко питање, никаква демонстрација порука, него нормална процедура да нам место које нам је политички битно профункционише, посебно кад смо амбасадора Гордана Бакоту из Београда послали у Берлин.

Коментаришући будућу сарадњу са изабраним председником Милановићем, Пленковић је објаснио да ће сарађивати на темама на којима премијер и председник имају заједничке надлежности.

На питање посланика опозиционог СДП-а Шаше Ðујића шта је мишли када говори о "тврдој кохабитацији", Пленковић је рекао да се односи премијера и председника морају посматрати у једном контексту.

"Овај пут је већина бирача одлучила овако, не можемо ту ништа, можемо поштовати изборне резултате и сарађивати у складу са Уставом и законом. По нашем политичком систему, овлашћења председника битно су другачије него почетком 2000. Свако ће се држати својих овлашћења, сарађиваћемо на темама на којима имамо заједничке надлежности", одговорио је Пленковић Ðујићу.

Пленковић јеЂујићу у ироничном тону добацио да види да се понаша као "прави ђак првак" , који прати шта му бивши шеф странке, а сада председник државе каже и иде да тражи одговоре.

"Сећам се када је ваш други председник Иво Јосиповић настојао да сруши владу ХДЗ-а, односно Јадранку Косор, два месеца пре завршетка преговора о хрватском чланству у ЕУ, у пролеће 2011., свом сте силином подржавали Фацебоок-протесте", рекао је.

Додао је да је, како је екао, "разлика између нас и вас, синтагма коју је увео ваш тада председник странке и владе, не може бити теза новооткривенога духа заједништва код заједничара који је постао председник Републике".

"То није тачно, то није аутентично", рекао је премијер.

Ðујићу му је одговорио да је свако нечији ђак, а дак је успешан ако надмаши учитеља.

"Милановић је можда био бивши, а сада је будући, а ви кад постанете бивши, остаћете бивши за сва времена", рекао је Ђујић премијеру.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести