Почела нова седница, СРС и ДС по Пословнику

БЕОГРАД: Скупштина Србије почела је данас нову седницу на чијем дневном реду 21 тачка.
skupstina srbije Fonet
Фото: FoNet

На почетку рада, кворум је утврђен пребројавањем присутних посланика због проблема са електронским системом за гласање. Пребројавање посланика обављено је на предлог посланика СНС Верољуба Арсића који је изразио сумњу у исправност електронског система за гласање. 

После пребројавања утврђено је да је у скупштинској сали присутно 136 посланика, а потом су се за повреде Пословника за реч јавили посланик СРС Немања Шаровић и шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић. 

На дневном реду седнице су предлози закона којим се потврђују споразуми о сарадњи у области одбране са другим државама, о ваздушном саобраћају са Кином, о туристичкој сарадњи са Белорусијом...

Расправљаће се такође и о Предлогу закона о пружању доприноса у ресурсима мултидимензионалној интегрисаној мисији Уједињених нација за стабилизацију у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА), о потврђивању Споразума између Савета министара Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Србије и Словеније о оснивању Балканских војномедицинских снага...

Посланици ће разматрати и предлоге закона о војно-техничкој сарадњи са Белорусијом, Словачком, о Националном програму јавне железничке инфраструктуре од 2017. до 2021, о сарадњи са Руском Федерацијом у вези са међународним друмским саобраћајем...

Гојковић: Нећу прећи преко увреда

Председница парламента Маја Гојковић изјавила је данас да неће прећи преко увреда које јој је упутио посланик Нове странке Зоран Живковић."Преко увреде коју сте ми упутили нећу прећи. Са вама не желим да разговарам", поручила је Гојковић Живковићу који се јавио за реч по повреди Пословника. 

Гојковић је рекла да ће неком другом дати да председава када се Живковић буде јављао за реч и говорио, а када је Живковићу реч дао председавајући Ђорђе Милићевић, посланици СНС почели су да галаме и ударају рукама о клупе.

То су чинили све док је Живковић говорио.

Након излагања Живковића, Гојковић се вратила на место председавајућег и захвалила посланицима на подршци свим женама које се баве политиком. 

Поводом полемике о процедури, по којој је заказана нова седница, Гојковић је рекла да јој је жао што су посланици опозиције предали предлоге за допуне дневног реда за седницу која није у том тренутку била заказана, јер тада њен сазив није био евидентиран. 

"Није заведено време сазива нове седнице кад је предато, јер се журило да се попишу у 9:59 допуне на седницу која није заказана", каже Гојковић. 
 

Део опозиције бојкотује данашњу седницу парламента

Шеф посланичке групе "Доста је било" Саша Радуловић изјавио је данас да ће део опозиционих посланика бојкотовати седницу парламента, која је почела данас у 15.30 сати."Договорили смо се да бојкотујемо седницу", рекао је Радуловић новинарима у скупштини после састанка дела опозиције у библиотеци парламента.

Конференцији су, поред Радуловића и посланика Доста је било, присуствовали представници посланичких група СДС, Двери, “За спас Србије-Нова Србија”.Састанку опозиције, према Радуловићем речима, нису присуствовали посланици СРС и ЛДП.

Живковић: Нисам увредио Гојовићеву, изрекао сам метафору

Лидер Нове странке Зоран Живковић изјавио је данас да није увредио председницу скупштине Мају Гојковић, већ да је изрекао једну "метафору" не помињући ниједно име.Он је новинарима у Скупштини Србије, рекао да је само поновио познату метафору, пошто многи воле да кажу да је "политика блиска проституцији".

Живковић каже да је рекао да политика може да буде блиска проституцији "само ако се тиме баве проситутке у директном или пренесеном значењу, мушке, женске, или било које друге", и додаје да то није рекао за Мају Гојковић.

"За њу сам рекао да је Маја Прелетачевић, али то је други контекст, нити сам увредио било коју посланицу. Ни на који начин, нити сам имао намеру, нити сам омашком, нити грешком, нити случајно увредио било кога, него сам поновио метафору и дао објашњење за њу", рекао је Живковић.

Уз тврдњу да се у парламенту наставља "циркус", он је позвао Гојковићеву да "спасе душу" и поднесе оставку.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести