Почела с радом заједничка патрола српске и кинеске полиције

БЕОГРАД: Прва заједничка патрола српске и кинеске полиције почела је данас са радом у Београду, а осим у престоници кинески полицајци ће са колегама из Србије патролирати и у Новом Саду и Смедереву.
policija
Фото: МУП

Презентацији мешовите патроле припадника МУП-а и припадника кинеског Министарства јавне безбедности присуствовали су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Стефановић је рекао да ће српско-кинеске патроле бити распоређене на више локација у Београду - у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, на Тргу републике, у блоку 70 и на аеродрому ''Никола Тесла''.

Појаснио је да су патроле формиране према споразуму које је у Београду потписао са кинеским министром јавне безбедности Џаом Кеџијем и додао да ће у оквиру пилот пројекта, шест полицајаца из Кине за сада смењивати у патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Видећемо како ће се одвијати пилот пројекат, а ако буде потребно, мешовите патроле ће бити формиране и у другим градовима у Србији, рекао је Стефановић.

Захвалио је кинеским колегама што су, како каже, препознали потребу да се заједничким радом српске и кинеске полиције олакша комуникација великом броју кинеских туриста који долазе у нашу земљу.

Фото: МУП

Имајући у виду да је број кинеских туриста у порасту и да су у Србији убедљиво на првом месту по бројности, јасно је због чега су ове патроле потребне, истакао је министар.

Стефановић је нагласио да српски и кинески народ везује челично пријатељство и да Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу и у најтежим тренуцима.

Како је рекао, Кина и данас снажно подржава виталне националне интересе Србије, као и да наша земља подржава политику Кине и све њене најважније националне интересе.

Захваљујући нашим председницима, Александру Вучићу и Си Ђинпингу, успостављено је снажно стратешко партнерство наше две земље које је довело до великих кинеских инвестиција у Србију, које су омогућиле нова радна места и побољшање наше економије, рекао је Стефановић и захвалио Кини што је препознала Србију као поузданог и искреног партнера.

Додао је да је посебно поносан на сарадњу две земље у области јавне безбедности и захвалио је министру Кеџију који је, како је истакао, био први кинески министар полиције који је посетио Србију.

Активности попут увођења заједничке патроле показују колико је безбедност важна и колико пажње придајемо нашој сарадњи. Српски и кинески полицајци ће заједно патролирати и помоћи да јавна безбедност буде боља и да разумевање између наших грађана буде боље, навео је Стефановић.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине брзо развија последњих година и да су све интензивније размене грађана.

Чен је навела су у циљу боље безбедности грађана две земље, кинеска и српска влада одлучиле су да формирају заједничке полицијске патроле што, како је рекла, показује да је сарадња Србије и Кине достигла нови ниво.

Кинески полицајци ће успостављањем хитне телефонске линије за пријаве на кинеском језику и обиласком места где живе кинески држављани, обиласком кинеских предузећа и институција, помагати српској полицији како би се обезбедила још боља сигурност грађана Кине, рекла је Чен.

Фото: МУП

Амбасадорка је навела да је од ступања на снагу безвизног режима између Кине и Србије порастао број кинеских туриста који посећују Србију и нагласила да ће заједничке патроле бити непосредно служби кинеских туриста, да ће ојачати њихов осећај сигурности и унети нову виталност у сарадњи две земље у области туризма.

Верујем да кинески полицајци неће бити само чувари безбедности него и амбасадори нашег пријатељства и да ће њихов долазак још више приближити наше две земље. Очекујемо да ће се и одважни српски полицајци у блиској будућности појавити на улицама у Кини, рекла је амбасадорка.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести