Расправа у Скупштини: Ко је двоглав, а ко безглав

БЕОГРАД: Расправу у Скупштини Србије о изменама Закона о министарствима обележила је и полемика о мандатарки Ани Брнабић, као и томе ко ће заправо бити премијер. 
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић каже да добијамо четврту владу Александра Вучића, на челу са лажним мандатаром, маском, икебаном Аном Брнабић. 

На упозорење председнице парламента Маје Гојковић да не вређа манадатара, нити било кога у сали и ван ње, Обрадовић каже да је веома тешко увредити мандатара ако је мандатар двоглав, ако политички део води Ивица Дачић, а економски Ана Брнабић.

Онда се не зна ко је премијер и ја онда никога нисам могао да увредим. Када будете дефинисали ко је премијер, онда можемо евентуално говорити и увредити премијера. А ако нема премијера, ако је премијер и даље Вучић, онда га не можемо увредити, рекао је Обрадовић. 

Фото: Tanjug

Обрадовић: Треба нам министарство за европске дезинтеграције

Обрадовић je изјавио да је Србији потребно министарство за европске дезинтеграције, а не интеграције.

Ако нисмо ушли у ЕУ за 17 година, нећемо ући на за 117 година, рекао је Обрадовић, коментаришући измене Закона о министарствима којима је предвиђено увођење два нова министарства, министарство за заштиту животне средине и за европске интеграције,    

Измене тог закона предложио је шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, а захтев за одржавање ванредне седнице поднела су 152 посланика. 


Како каже, власт организује не једну, већ две геј параде у Београду и то је слика хомосексуалног лобија који влада Србијом на челу са Александром Вучићем.  

На излагање Обрадовића реаговао је шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, који је поручио да само безглав човек може да каже да ћемо имати двоглавог премијера. 

Само човек  без елементарног здравог разума може да изговара овакве реченице у стилу Планинц, Доланц - причај шта ти је воља 20 минута, а нисам ни прочитао закон о министарствима, поручио је Мартиновић на наводе Обрадовића. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Како каже, лидери опозиције, међу којима и Обрадовић, стајали су на бини код Скупштине Србије 2016, где се вијорила и застава дугиних боја, као и да је Обрадовић од првог дана подржао уличне протесте на којима су учествовали и припадници различитих геј удружења. 

Вијориле су се геј заставе и тада му то није сметало, тада их је подржавао преко твитера и у скупштини, каже Мартиновић. 

Мирослав Алексић из посланичког клуба СДС каже да је једини разлог зашто ће Ана Брнабић бити премијер тај што ће беспоговорно и покорно слушати председника Србије Александра Вучића. 

Он је Брнабић упитао да ли ће преузети експозе који је прошле године тадашњи премијер Вучић неколико сати образлагао у парламенту или ће имати свој. 

То ћемо видети врло брзо у наредним данима када будемо бирали владу, каже Алексић и наводи да је председник Александар Вучић најавио да ће влада имати два премијера, те да тога нема у закону, а да је такво решење понижавајуће за мандатара. 

Навео је и да Ана Брнабић за годину и нешто дана као министарка државне управе и локалне самоуправе није успела да преброји раднике у свом министарству. 

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић, реагујући на наводе Алексића, каже да не постоје два премијера, ни два мандатара, него само један и то је Ана Брнабић.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

О експозеу и персоналним решењима говорићемо када будемо саслушали експозе и саслушали предлог за састав новог кабинета, каже Милићевић. 

Наводи да су за СПС персонална решења важна, али да данас нису тема, те да социјалисти изражавају спремност да са СНС наставе заједно да раде на реализацији онога што ће бити циљеви нове владе. 

На излагање Алексића реаговао је и посланик СНС Владимир Ђукановић, који каже да би Алексић требало да се стиди, наводећи да Брнабић своју фамилију, за разлику од неких, није запошљавала у локалним самоуправама, нити је уништила фабрике и предузећа.

Посланик Демократске странке Србије Милан Лапчевић рекао је да неће подржати избор премијерке Ане Брнабић, а да њу не може да назове ни госпођом, ни господином јер се није родно одредила.

Поводом навода Лапчевића, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић поручио  је да је жалосно што један народни посланик изговара такве речи. 

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић рекао је да је за њега подједнако увредљиво када заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић назива колегиницу “политичком старлетом” само зато што је његов политички неистомишљеник, као и све оно што се чуло као критика кандидатуре Ане Брнабић. 

Од тога да је султанија, да је марионета, да је кандидована само због тога што ви желите да се додворите западу, пошто се подразумева да су на западу сви педери, а да су фрајери у Москви. Да ли на такав начин треба да уђемо у среду у расправу о влади?, упитао је Јовановић. 

Он је рекао да су на улици људи које су политичари поделили својом глупошћу и непсособношћу и навео да људима треба обезбедити да живе онако како се живи у свету који је много нормалнији од нашег. 

Док ми овде у Скупштини неког жигошемо као лидера хомосексуалног лобија, на улици то неко доживљава као основу за насиље, кога је ваљда доста у овом нашем животу", поручио је Јовановић. 

Позвао је политичаре да прекину да стварају поделе у земљи које су, како је рекао, већ превелике, те навео да је био на свечаности поводом презумања дужности председника Србије Александра Вучића, који није његов политички истомишљеник и да је тиме показао став према овој земљи. 

Ја сам то учинио зато што је то био мој покушај, максимум који могу да дам у овом тренутку да би ово била нормална земља, каже Јовановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести