Вучић: Ако буде компромиса, биће референдум, исход - обавезујући

БЕОГРАД: Ако буде компромисног решења, мада сам скептик по том питању, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић. на седници парламента посвећеној Косову и Метохији.
1
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је рекао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таске.

"Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Уколико га случајно буде, а скептик сам по том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне. И за разлику од неких других земаља, чланица и нечланица ЕУ, код нас ће одлука народа да буде обавезујућа. А не - референдум није прошао, али кога брига за референдум", рекао је он.

Код нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао, нагласио је Вучић.

Ако ништа од тога не буде случај и дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на КиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на КиМ налази НАТО - прогон и погром српског народа нећемо дозволити.

"Имали смо довољно ''Олуја'', ''Бљесака'' , много несрећа и више такве несреће српском народу нећемо дозволити", поручио је он.

Како каже, о томе су обавештени и највиши међународни опредставници, укључујући и команданта НАТО.

"И то је један од малих разлога због чега погрома и прогона нема, а да су се неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо", додао је он.

Време да бирамо између слатких лажи и горке истине

Председник Вучић је рекао да је време  да бирамо између слатких лажи и горке истине, рекао је данас председник Александар Вучић на почетку обраћања истовремено рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на КиМ и за КиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују.

Председник је рекао и да би расправу о КиМ требало почети одговором на важно питање: "у шта верујемо, у лажи или у истину - јер, без тога, нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".

Без тога нећемо знати где је Косово, где је Метохија, ко њима управља, где смо ми Срби на Косову и Метохији", рекао је Вучић. 

Без тог одговора нема, каже председник, ни одговора на то могу ли Срби, које су због КиМ противправно бомбардовали да рачунају на међународно право и правду. 

"Ко су нам пријатељи и да ли имамо право да будемо непријатељи са онима од којих у великој мери зависи наша будућност? Да ли смо себи пријатељи ако одбијамо да се суочимо са истином", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Његош говорио да је самообмана убитачна и за људе и за народе и упитао да ли смо у Србији свесни тога да ако обмањујемо себе не значи да ћемо сами себе успети и да преваримо.

"И да нећемо сутра имати онолико Косово у Србији тако што ћемо се грчевито држати својих маштарија. Да не вреди то што кривимо реалност, селективно бирамо информације и покушсавамо да то уклопимо у оно што ми желимо...", приметио је Вучић.

Он је навео да није случајно Исидора Секулић рекла да смо ми народ који у стварност не верује и који стварност не воли.

"Вере и љубави за реалност никада нисмо имали. Не иде то и време је да отворено изабремо између слатке лажзи и горке истине", истакао је Вучић. 

Он је рекао да је његов посао као председника да људима саопшти истину, каква год била, некад горку и непријатну.

Вучић је рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на КиМ и КиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују, који би да ратују, али тако да гину не њихова, него туђа деца.

"И који нам сваког дана држе патриотска предавања која никоме не би смели да држе".

Вучић је на почетку седнице захвалио свима који су у скупштинској сали и који, каже, желе да разговарају на одговоран и озбиљан начин о проблему који је велики и тежак не само за људе на КиМ, већ и за све грађане Србије и српски нарпд.

Он је рекао и да је размишљао да ли да говори о томе на који начин су неки покушавали да га спрече да уђе у зграду Скупштине Србије, али је додао да су то слаби покушаји и неважни уз овакву тему и у оваквом тренутку за грађане.

Историја и демографија, поразни подаци

 Председник Александар Вучић указао је данас да се дуга и вшевекована борба водила око КиМ, али и око Војводине и других делова Србије.

"У некима смо победили, а некима изгубили", нагласио је Вучић и истакао да поразе никада нисмо хтели да прихватимо и када смо их дожвиљавали заредом у кратком временском периоду.

У питању је, каже, математика ко је колико владао том територијом. 

Подсетио је да су Римљани покоравали Илире и Далмате до 395. године, а да после влада Византија око 550 година.

"У седмом веку долазе словенска и српска племена на територију данашњег КиМ, од 960. до 1080. на тој територији су се за превласт борили Византија и различити српски владари. Спрски владари на КиМ од 1800. до 1389. године. Турци затим до 1912. године. Србија влада на КиМ од 1912. заједно са Албанцима, који нису били задовољни, до 1999. године. Овало или онако, од Кумановског споразума управљају управљају међународна заједница и Албанци и део међународне заједнице који је био подршка стварању независног Косова".

Како је рекао, демографски подаци у последњих 120 година показују како се мењао драматично број Срба:

На КиМ је 1455. живело око 98 одсто Срба, затим 1871. живело 32 одсто Албанаца, 64 одсто Срба, затим долазе српско- турски ратови и тада најдраматичније г губимо број Срба и првих пут 1899. Арбанаси представљају већину са 48 одсто а Срби са 44 одсто.

Дошло је до великог исељавања и великог и тесксог прогона Срба, додао је Вучић и истакао да смо први пут тада, после Берлинског конгреса, имали свој конзулат у Приштини, при Отоманској имерији, и поставили првог конзула Луку Маринковића 1889.


Захвалност Русији, Кини, Индији... на подршци Србији

Председник Србије је рекао вечерас да су западне силе које су признале једнострано проглашену независност Косова одлучне да по сваку цену "истерају независност до краја", али и захвалио оним државама које то нису учиниле, посебно Русији и Кини.

Вучић је на посебној седници Скупштине Србије истакао да Србија има пријатеље и међу онима који су признали Косово и међу онима који нису, као и да сви они имају своје интересе.

Истакао је, међутим, да је захвалан Руској Федерацији, а посебно председнику Владимиру Путину, јер је он висе пута помогао Србији да се не усвоје резолуције и други акти против интереса Србије, као и у разговорима о непризнавању КиМ.

Вучић је изразио захвалност и Кини и њеном председнику Си Ђинпингу на подршци Србији, као и Индији, свим азијским и бројним афричким и латиноамеричким земљама, земљама Океаније које нису признале независност.

Говорећи о региону, Вучић је рекао да је на самиту у Берлину био изненађен испадом БиХ, да је Црна Гора била коректна.

Он је истакао и да ће Србија морати да ради на поправљању односа са Северном Македонијом и Хрватском, с којом то иде тешко.


Додао је да су затим на тој фунцкији били и Брансилав Нушић и Милан Ракић.

"Никако нисмо могли да се опроравимо до балканских ратова, ниједна власт није могла да организује до балканских ратова устанак на КиМ до ослобођења 1912. године

За 30 година преполовљен број Срба на КиМ

Председник Србје Александар Вучић данас је упозорио на катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Косову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, вец 1971. - 21 одсто, 1981. године 15 посто Срба, а 1991. само 11 одсто, што знаци да је за 30 година број Срба на КиМ преполовљен.

Колике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. - 59. 000, а данас свега 16. 000 српске деце у сколама.

Вуцић је изнео податке о поразајућим демографским кретањима.

Данас на Западном Балкану зиви 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вуцицћ додајући да је у Србији негативан природни прирастај, а Албанци имају позитиван.

Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца.

Према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.

2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона.

Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прирастај зене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имат малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.

Он је рекао и да после деведесете, ко год досао на власт, без обзира какаве намере имао, био је у теској ситуацији да несто сацува, а томе су, како је навео, допринели бројни проблеми као сто су лоше одлуке комунистицких власти о забрани повратка Срба и Црногораца на КИМ.

 Више никад неће бити новог погрома Срба на КиМ

Више никада неће бити нових погрома Срба на Косову и Метохији, поручио је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић.

Председник је након тога добио велики аплауз.

"Нису успели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити српски народ на северу, да не будемо у стању и намерно кажем - не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са севера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин", рекао је Вучић

Погрома као из 2004. више неће бити, поручио је Вучић.

Вучић о томе шта је Ђинђић писао Савету безбедности још 2003

Убијени премијер Зоран Ђинђић је још 2003. године упозорио Савет безбедности УН да Албанци желе независно Косово, навео је данас председник Србије Александар Вучић из садржаја Ðинђићевог писма УН, који је пронашао заједно са сарадницима.

Како је рекао, Ђинђић је у писму предвиђао шта ће се све догодити на Косову и Метохији и да Албанци желе да створе независно Косово.

"Написао је и да су све биле неистине шта су говорили у претходном периоду и указао је на све опасности", рекао је Вучић и додао да тада представници Србије први пут почињу да моле бар за поделу Косова: 

"Тада и први пут почиње да се говори и да се моли, и то 16 година раније када смо били у десетоструко повољнијој ситуацији - наши представници почињу да моле ако ни за шта друго оно бар да добијемо поделу што међународни представници одбијају", каже он.

Вучић је рекао да су многи, после 2000. године, очекивали да ће доћи до великог поштовања тзв. демократских снага, да је то само демократско питање и да Запад нема друге интересе и да ће вратити Косово под контролу Србије.

"Дешавало се све супротно, били смо изненађени сваким потезом против нас, морали смо да одустајемо од политичког и правног континуитета и долазили до тога да пуштамо осуђене и неосуђене албанске терористе из наших затвора, и то њих стотине. Затим смо покушавали да водимо политику замрзнутог конфликта иако смо се правили да не видимо да полако али сигурно клизимо ка независности Косова", рекао је Вучић.

Нису формирали ЗСО, јер им је то дозволио Запад

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је данас председник Србије Александар Вучић. 

"Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле - вама је дозвољено да је не испуните", рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога "не секира".

Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

"Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу", рекао је Вучић.

Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

"То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења", рекао је Вучић.

Председник је истакао да брине о српском народу и о онима грађанима који желе да држава Србија о њима брине, а да није нарочито заинтересован за то шта се дешава у Качанику, Глоговцу, Сувој Реци..

Тражили смо време да сачувамо земљу

Председник Александар Вучић истакао је данас да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто.

"Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу", објаснио је Вучић у обраћању на седници Скупштине Србије о КиМ.

Он је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеној независност Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, је немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.

Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавли Стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.

Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.

„Неко ће да каже ''зашто''? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи“, указао је он.

Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Косова на сто.

„Не са великим сансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо“, казао је он.

Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притисака, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежу губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.

„А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно...шта брига било кога“, констатовао је он.

Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.

Навео је да наш народ на Косову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Косова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег анрода.

Седници присуствују премијерка Ана Брнабић, сви чланови њеног кабинета, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ðурић, представници Српске листе, шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици, као и представници дипломатског кора. 

Присутно је 156 посланика СНС, СПС-ЈС, СРС, ЛДП, ЛСВ и самостални посланик Миладин Шеварлић. 

Посланици дела опозиције окупљене око СзС који бојкотују рад парламента, нису присутни у сали. 

Након дебате, посланици ће се изјаснити о извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја 2019. године. 

У извештају се наводи да је Србија одлучна да настави преговоре с Приштином чим се за то створе услови и да нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на КиМ. 

"Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће", пише у извештају који је парламенту проследила Канцеларије за КиМ и који је доступан јавности. 

Вучић: Дијалог сачувао мир на КИМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у периоду досадашњих преговора успела да сацува мир на КИМ, те да током интензивних развора са Приштином није било озбиљнијих безбедносних криза и претњи.

Он је у Скупштини Србије истакао да је одвијање дијалога било корисно за обе стране и да је у пуном смислу речи "радио" и за интересе српске и за албанску страну, а пре свега да је био важан како би се постигао мир и договор са Албанцима.

Како је навео, током дијалога био је веома мали број теско рањених, убијених готово да није било, нерацујнајући Оливера Ивановића, а све то после једностраног прогласења независности.

Ангазовање Србије успело је да амортизује и бескомпромисан став оних који поџавају косовску независност, истакао је он.

Он је навео и да је Србија успела у томе да мора да се чује и уважи њен глас.

"Да ли ћемо моћи да добијемо све сто зелимо, нећемо", рекао је Вучић, додајући да он неће износити неистине као неки други.

"Али да ћемо да добијемо висе него сто смо имали, и у то сам апсолуно сигуран и убеђен", поруцио је он додајући да би могло да се постигне и више да је дијалог настављен. 

Вучић Шешељу: Издржао бих ја до зоре, али ти не можеш

Током обраћања председника Александра Вучић на посебној седници парламента посвећеној Косову и Метохији, лидер СРС Војислав Шешељ имао је примедбу на трајање Вучићевог излагања.

У једном тренутку, Вучић је рекао да неће још дуго говорити, “још 30-40 минута”, на шта је примедбу упутио лидер радикала.

Председник је на Шешељеву опаску кратко одговорио: “Издржао бих је до зоре, али не можеш ти да седиш до зоре, знам те”.

Седница на којој се разматра извештај о КиМ почела је око 16 сати, а Вучић говори већ два и по сата.

Вучић: Треба да престанемо да обмањујемо сопствену јавност

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да проблем Косова и Метохије не жели да сведе на то ко је крив за садашње стање и грешке које су до њега довеле, већ да престанемо да се самообмањујемо.

Потребно је, рекао је, да признамо да нам се догодио тежак национални пораз, да смо изгубили територију, људе, а и економски губици су били огромни, а пре свега смо, истиче, изгубили године у којима смо се лагали.

Ја се нисам одлучио за наставак лажи и самообмане, већ за договор са Албанцима као једини начин за будућност, истакао је српски председник. 

Вучић је, на ванредној седници Народне скупштине о Косову и Метохији, рекао да је отпор морао да буде снажан на негативне последице, као што су границе на Јарињу и Брњаку. 

„Суштина је да смо, чини ми се, погрешили много и када смо цели случај Косова пребацили из СБ УН у ЕУ, дали аргументе несувислим питањима Међуанрдоном суду правде. Да ли смо могли другацијие да реагујемо и одговорније 17.марта 2004. - могли смо, 1998 и 1998, могли смо и морали да реагујемо одговорније, а при том не бежим ни од сопствене одговорности, да ли смо морали паметније да се понашамо 2008 када је проглшена једнострана независно - морали смо много боље, више и другачије“, поручио је он. 

Казао је, међутим, да данашњу расправу не жели да сведе на то ко је крив. 

„Губитак права нашег народа и контролисање територије који припада Србији од стране неких других је велики губитак. Пораз политика претходних векова и деценија неће бити анулиран и промењен простом осудом. Време које је прошло указивањем прстом, неће нам вратити Косово. Морамо сви овде, па и они којих нема, конацно да признамо шта се догодило. Да признамо да се догодио тежак национални пораз у сваком смислу те речи. Изгубили смо део територији, људе, а економски губици не могу се ни сабрати. Изгубили смо године у којима смо се лагали и нисмо хтели да признамо пораз“, рекао је он. 

Вучић је казао да се суочио са проблемом, од којег су раније власти одистали и да је желео поново да се ухвати у коштац, извуче на површину и добије што је више могуће за наш народ на КиМ, а изгубимо што је могуће мање. 

„Нисам се одлучио за наставак лажи и самообмане. Рекао сам свима нема Србије, нема наше власти на КиМ, сем суштинске у здравству и школству. Треба да престанемо са обмањивањем сопствене јавности. То сам понављао свих ових седам година, као и да је договор са Албанцима једини начин за будућност“, рекао је он. 

Поновио је да је кренуо са ужасне позиције да уради нешто што годинама није нико, осим што су лагали, те проба да добије нешто где смо изгубили. 

„Кренули смо у разговоре са Албанцима који не желе само независно Косово, већ Велику Албанију, а који мисле да су они победили, а не НАТо, и који имају отворену подршку најмоћнијих у свету. Седам година смо се тешко свађали, преговарали и натезали, борили за Србију на сваком месту. Нисмо изгубили ништа од онога што није већ било изгубљено, нисмо дали ни педаљ онога што неко већ није дао, већ смо кренули да враћамо Србију и покушамо да добијемо све што можемо“, казао је он. Вучић је истакао да смо тиме добили мир. 

„Сачували смо мир, добили бољу и снажнију српску економју, која је породила снажнију српску војску и полицију, снажније економског српског човека који је загледан у будућност и верује у њу. Добили смо могућност да наставимо да се боримо за том таблом за којом се налазимо“, објасњо је даље. 

Рекао је да зна да некима то изгледа мало и да се он бавио седам година нечим а није ништа завршио. 

„Први пут је да тих седам година нисмо завршили потпуним поразом и колапсом. Имам да пиутам те да ли би лажући и обмањујући народ били бржи, јер за ваших седам година Косово је формално стекло независност. Седам година за пробелм који траје седам векова није много, најнижу цену смо платили“, рекао је он. 

Вучић је истакао да су И Срби и Албанци тренутно у пат позицији. 

„Они који очекују да је независност готова ствар, а ми да не будмео понижении да добијемо што Србији припада“, нагласио је он.

Вучић: Замрзнут конфликт није могућ, јер га Албанци не желе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да "замрзнут конфликт" између Београда и Приштине не може да постоји као трајно решење, јер га, како је рекао, Албанци неће. 

"Ако замрзнут конфликт остане, само је питање када ће Албанци да нападну Србију. Следеће питање је како ћемо да издржимо напад Албанаца ако до њега дође", рекао је Вучић на посебној седници о КиМ у Скупштини Србије.

Према његовим речима, за решавање питања Косово постоје два сценарија, први је очување статуса "КВО" и "замрзнути конфликт" за који је рекао да је немогуће да се одржи, а други је онај за који се и он лично залаже - нормализација односа између Београда и Приштине.

"Нама замрзнут конфликт не значи ништа. Не можемо да гледамо само какав ће бити наш план, већ и какав је план Албанаца, Американаца, Немача, какав је план свих других. Ми нисмо сви други, ми не можемо да говоримо у њихово име''", указао је Вучић.

Он је рекао да се нормализација може десити само у два случаја, један како је доживљава свет, међународна заједница и Албанци - постизање споразума у којем је Косово независна држава, у којима би Србима дали некаква права или по моделу две Немачке, што Албанци, ни Американци неће, већ траже да Београд призна независност, што ми нећемо.

"Друга могућност, коју смо испустили, је она о којој сам говорио и због које сам нападан и о којој су и пре мене говорили, у десетоструко повољнијој ситуацији су нудили неку врсту разграничења да спасемо здраво ткиво на КиМ, да сачувамо народ од прогона, да можемо да живимо мирно у будућности", рекао је Вучић.

Казао је да је на то дожвео најжешћу хајку, не само од дела међународне заједнице, која је научена да Срби не могу ништа да добију, већ и од дела лажних родољуба у Србији који су им све предали на тацни, дали и одлуку Међународног суда правде, који су рекли "да је то мало".

"Не можемо да се правимо да се ништа није десило. Та идеја је у овом тренутку потпуно пропала, видим да су у свету згрожени идејом да Срби добију било шта. У свему томе им је помагао и део српских политичара, лажно се залажући за српске интересе", рекао је Вучић.

Мој одговор на то је да, упркос свему што су нам оставили, ђубре на ђубришту и дубоку јаму из које не можемо да се ископамо - није баш да Србија нема ништа на КиМ.

"Зато сам проказан у делу међуанродне западне јавности, зато су ме напали њихови агенти на различите начине у свим регионалним земљама и овде", рекао је Вучић.

Вучић: Ако не пристанемо на компромис, изгубићемо све

Ако Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је данас Александар Вучић и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити.

"Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфкликт или да пробамо да тражимо решење. Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије".

Вуцић је поновио да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође.


ПР припремила оптужницу против Диковића, познат одговор БГ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је, према подацима обавештајних органа, Тужилаштво у Приштини припремило оптужницу против генерала Љубише Диковића, којом га терети за ратне злочине на КиМ.

Нема, додао је, сазнања да је таква оптужница покренута и против генерала Божидара Делића.

За Делића нисмо добили такву информацију. За сваког генерала за којег из Приштине мисле да треба да га гоне, знате какви ће бити поступци наших органа. Не верујем да би председница Владе Србије ишла против овакве политичке воље и доносила другачију одлуку', рекао је Вучић.

Он је, одговарајући на питање лидера радикала Војислава Шешеља о информацији да је Специјално тужилаштво у

Приштини покренуло истраге против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића, којима је већ судио Хашки трибунал, рекао да му је Павковић писао о томе да су из Приштине тражили сусрет с њим.

Мислим да су то тражили косовски специјални тужиоци са жељом да поново подигну оптужнцу против њега, али и осталих генерала', рекао је Вучић.

Председник је навео да српски обавештајни подаци говоре да је Специјално тужилаштво из Приштине припремило оптужницу против генерала Диковића, којег је он, подсетио је Вучић, недавно одликовао Сретењским орденом.


"То говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катстрофичне за нас у економском ,социјалном и демографском аспекту."

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа - ако не пристанемо, изгубићемо све.

То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштиницима српских интереса који би да туђа деца бране КиМ.

"Важно је да истакнем да ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности... свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Косову, јер Албанци губе живце", додао је Вучић.

У рашкој области неће бити нестабилности

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас Србима и Бошњацима да не морају да брину, јер, истакао је, у рашкој области неће бити нестабилности.

Он је у парламенту рекао да је зачуђен што у Санџаку постоје политичари који би да у тој области изазову неку врсту нестабилности, тражећи спцијални статус.

"Не разумем ста радите против свог бошњачког народа, ако хоћете да кажете да ћете да тражите специјални статус, напустање војске и полиције...? Ви имате три опстине у којима сте већина, а ста ћете са 63 опстине у којима су Срби већина у БИХ?", запитао је Вучић.

"То ви покрећете, не ми", указао је Вучић и додао да би га обесили у Бриселу да је он то покренуо.

Навео је да тамо ћуте поводом тога, као што ћуте и за Тачија, Раму, Харадинаја који хоће да праве "велику Албанију".

Он је поручио грађанима Србије да то што он ћути и не реагује значи да у овоме нема велике опасности.

"Нити шта могу да угрозе, нити да ураде. Зато, Бошњаци и Срби, будите мирни и у добру да живите у Србији", рекао је Вуцић и додао да ће ускоро ауто пут између Сјенице и Новог Пазара, као и други пројекти.

Где је тај Обилић који ће да врати Косово? 

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у парламенту да се наслушао прича о томе ко су издајници у Србији и поручио да о томе немају право да говоре они који ничим нису заштитили српски народ.

"Наслушао сам се тога за најбоље Србе да су издајници, од предвечерја косовске битке до данас. А то су нам увек саопштавали најгори Срби, најтеже епитете користили и најгоре увреде изговарали, а да никада нису ни сагледали шта ко ради ни шта су чији резултати", рекао је Вучић у обраћању на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Због тога је, каже, увек тражио да се погледају резултати и да се види шта остаје иза нас.

"Ја бих поставио питање за све њих. Да ли постоји тај јунак, тај Обилић, тај осветник Косова, данас? Који ће једним чином и тако лако, како они причају, да врати свету земљу под наше окриље. И где је он?", питао је Вучић.

Како каже, нека му, међу владикама, песницима, интелектуалцима, политичарима, покажу тог јуначког сина.

"И верујте одмах ћу да се склоним и пустим га да заврши тај свети посао, јер ја нисам у стању. И признаћу да сам био издајник и да сам продао ту најскупљу српску реч Косово. У супротном то нећу никоме да дозволим, јер знам колико се борим и колико вреде људи са којима то заједно радимо и са којима се заједно боримо - и за Косово и Метохију и за Србију на Косову и Метохији", поручио је Вучић.

Само пре тога нека ми покажу, каже Вучић, шта су то они сачували великим речима и бусањем у национална прса и паролама.

"Нека ми покажу како је то у Пећи, Урошевцу, Ðаковици, како је њихов горући патриотизма једног Србина сачувао, колико их је ко на Косово вратио", упитао је Вучић.

Цитирао је Александра Тијанића који је рекао да би сви Срби дали живот за Косово, али ко то од њих хоће да оде да живи на Косово.

"Колико су Тачија, Харадинаја, Весељија натерали у бег, на крају зашто то све причају овде у Београду по кафанским баштама, а на Косову их нема? Зашто не оду у Приштину да тамо оргазнизују протесте против независности Косова? Или бар једно песничко вече, молебан, али да на то и Тачи дође, да се покаје и да каже да су у праву", упитао је председник.

Зашто увек за своје скупе речи нуде туђе животе по најнижој могућој цени, упитао је Вучић.

"Доста је тога било. Не може Србија више да издржи ту количину лажи и лицемерја, не може да настави напред док се гуши у измишљеној прошлости и лошој садашњости. Немамо простора за самообмане, бајке, пароле, лажне мотиве и лажне идоле. Али, немамо времена ни за оне који би да предају све, који би да оголе Србију, да српски народ оставе и без његове суштине и без његовог духовног постојања", рекао је Вучић.

А ови "велики јунаци", додао је, слободно нека га анатемишу.

"Ја од тога што је истина нећу да одступим, а све што сам вам данас рекао је апсолутна истина. Немам право на то, нећу да лажем и нико ме за то није овластио. Ако сам због нечега дошао овде то је да кажем истину, ону која ће нам омогућити да се ослободимо баласта лажи, која ће нам омогућити да видимо где смо и шта нас је снашло и шта и колико можемо", додао је он.

Како је рекао, прва лекција кад је реч о КиМ мора да буде како да се ослободимо свих својих пораза, тако што ћемо прво да их разумемо и да се суочимо са тим поразима.

" Али онда да схватимо да на том истом Косову смо могли да тек можемо да побеђујемо. И да Србија може и мора да побеђује и да у најтежим поразима расте семе победе и то у ономе што смо из губитака научили", навео је Вучић.

Сви они који говоре о сопственом јунаштву а то јунаштво су доказивали тиме што су бољима, вреднијим од себе говорили да су издајници и да не штите довољно српски народ , а српски народ никада нису заштитили, па чак ни тиме што би му подигли углед унутар српског народа, а камоли у међународној заједници, немају никакво право да о томе говоре, каже Вучић.

За њега је важно шта остаје и да ли ћемо оставити будућност за своју децу.

"Зато сам се за ово борио, зато сам поносан на овај извештај, и зато сам поносан на све вас који разумете шта је истина и да морамо да се боримо и да је много борбе пред нама", поручио је Вучић. 

На крају је цитирао Борислава Пекића:

"Треба гледати право, јер да се хтело гледати иза себе добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје а не дедова својих, јер част неће зависити од тога одакле долазимо него куда идемо."

Без компромиса са Албанцима лоша перспектива Србије

Председник Александар Вучић представио је данас прецизно истраживање социјалних, економских и демографских аспекта које показује да ће Србија уколико не дође до компромиса и нормализације односа са Албанцима на КиМ претрпети тешке последице већ у наредних 20 до 25 година.

Рекао је да би у случају постизања решења са Албанцима и уласка у ЕУ дугорочно дошло до јачања српске економије, повећавања животног стандарда и подизање наталитета.

"У случају да дођемо до решења са Албанцима у периоду између 2025. и 2030. и ако тада приступимо ЕУ, то би драстично појачало наше шансе да будемо близу минималног или најмање лошег решења, док би све друго водило у тешку ситуацију", рекао је Вучић.

Објаснио је да говори о две могухцности - "једна је постизање нормализације односа, што је боља варијанта за наше демографске, економске и социјалне прилике, а друга је непостизање било каквог споразума са Албанцима".

Каже да, када је реч о пројекцији кретања становништва Србије, у наредне четири и по деценије следи наставак депопулације и да ће према свакој од наведених варијанти број становника бити много мањи него 2015. године.

Становништво Србије ће се кретати до 2060. године у зависности од тога да ли ће бити споразума или не.

"Када је реч о квантификацији радне снаге, биће од 3,957 милиона људи до 5,88 милиона ако би постигли компромис са Албанцима, што би значило убрзано изједначавање миграционог салда. Дакле, исти број имиграната и емиграната, а то би значило драстично јачање српске економије. То би значило нижу стопу морталитета и већу стопа фертилитета, са 1,46 на 1,85 у наредном периоду".

Вучић додаје да би, ако не остваримо максималну варијанту - компромисно решење на начин да Србија заштити своје интересе на КиМ и добије нешто, значило да бисмо изгубили нешто више од 1,2 милиона људи до 2060. или 17 одсто.

"Ако то не постигнемо, смањено би било 3,1 милиона људи или за 44 одсто у односу на 2015. годину", казао је и додао да је истраживање рађено по прецизној методи.

Говорећи о радној снази, навео је да ћемо већ за две године почети да увозимо радну снагу из земља региона, а нарочито за физичке послове.

"Мораћемо да отворимо границе за раднике из региона. У периоду од 2035. до 2060. препотпостављамо стално растући миграциони салдо и очекујемо да ћемо у том периоду имати око 200.000 људи више који се усељавају у нашу земљу од оних који из ње излазе. То је резултат и чињенице да је наше становништво све старије".

Вучић додаје да ћемо имати улагања у здравствени систем и да ће бити продужен живноти век грађана и ће морати да се улаже у радну снагу да би наш пензиони систем могао да буде одржив.

Када је реч о радној снази, ако би ишли на компромисно решење, предвиђене су растуће стопе активности, која је код нас иначе ниска.

Према подацима из 2015. та активности људи од 15 до 64 године старости износи 63,6 одсто, што је доста ниже од европског просека 72,4 одсто.

"Препоставка је да ћемо до 2030. достићи просечне стопе које постоје у ЕУ, и то значи да би могли око 2030. године да оне буду 68,6 одсто и 2060. око 71 одсто укупне активности становништва старости од 15 до 64 године. Веома је важно да када сагледамо ове пројекције становништва и радне снаге, да би опастали као земља, да дођемо до некаквог договора са Албанцим. Ако не буде споразума са Албанцима, та активност би била 50,5 одсто и имали би негативан природни прираштај од 2,69 милиона људи, што је за Србију неиздрживо и што Србија не може да преживи", навео је Вучић.

Говорећи о инвестицијама и животном стандарду, каже да би уз компромис успели до 2060. да подигнемо реални животни стандард за 72 одсто у односу на данашњи, док у супронот би тај пораст износио 29 или 30 одсто.

Ако желимо да постигнемо одрживу маркоекономску стабилност морали бисмо, у варијанти без компромиса, да озбиљно спуштамо просечне пензије, јер не би имао ко да одржи пензиони систем.

"То би се десило већ за 20 или 25 година, а озбиљне земље на такав начин сагледавају своју будућност. То би значило и неодрживост јавних финансија, значајно подизање сиромаштва и друго", закључио је председник.

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести