Почели радови на модернизацији пруге Суботица - Сегедин

ХОРГОШ: Радови на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица - Хоргош - граница са Мађарском (Сегедин) почели су данас у Хоргошу, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.
Танјуг/ Милош Миливојевић/ бг
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић/ бг

На железничкој станици у Хоргошу, где је озваничен почетак радова на модернизацији пруге, присуствује и велики број грађана из овог краја.

Почетку радова присуствују и министар грађевинарства Томислав Момировић, вођвођански премијре Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и

За реконструкцију и модернизацију пруге од Суботице до државне границе са Мађарском уговор је потписан 12. јуна ове године, а вредност радова је 10,2 милијарди динара.

Завршетак радова очекује се половином новембра 2022. године.

Уговор предвиђа реконструкцију пруге дужине 26,63 километара за брзине до 120 километара на час и њену електрификацију, затим реконструкцију станичних зграда у станицама Палић, Бачки Виногради и Хоргош, стајалишта Јавно Складиште и Хајдуково, али и реконструкцију 13 путних прилаза у нивоу и два потходника.

Поступком јавног позива за избор стратешког партнера објављног у априлу 2021. године изабрана је руска компанија РЖД Интернешнал, која у овај посао улази у конзорцијуму са домаћом компанијом Карин комерц.

РЖД Интернешнал у овом пројекту учествује само са 25 одсто, односно изводи радове демонтаже и изградње горњег строја, док водећи партнер у конзорцијуму, Карин Комерц, изводи све остале радове.

Након реконструкције, путнички возови ће саобраћати између Суботице и Сегедина брзином од 120 километара на час, тако да ће путовање до тог мађарског града трајати 40 минута (воз се зауставља на станицама и на граници).

Пружни прелази биће заштићени рампама, а на Палићу и Хоргошу лакши пролаз пешацима и бициклистима преко пруге биће омогућен подвожњаком.

Реконструкцијом и пуштањем у промет ове трасе биће унапређене транспортне и путничке везе у региону између два града Суботице и Сегедина, биће ојачане везе Мађарске и Србије, а биће повезане и главне логистичке целине у региону, укључујући интермодалну луку Баја на Дунаву, луку Сегедин на Тиси и логистичке центре у Војводини и Београду.

Пруга Суботица - Хоргош - граница са Мађарском је неелектрифицирана, регионална и прекогранична пруга, која повезује регионалне центре на територији Србије и Мађрске.

Пруга се из Суботице и Хоргоша преко државне границе, наставља на мађарској територији у дужини од 12,6 километара до Сегедина.

Изграђена је 1885. године, као део тада значајне железничке магистрале Баја - Суботица - Сегедин.

Пруга Суботица - Хоргош ће се у станици Суботица прикључивати на брзу пругу Београд - Будимпешта и током изградње и на српској и на мађарској територији представљаће алтернативни правац за одвијање саобраћаја возова, посебно теретних.

Вучић: Заједно са Мађарском можемо много да урадимо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Хоргошу, где су почели радови на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица - Хоргош - Сегедин, да Србија и Мађарска могу много тога заједно да ураде, као што су урадили и по питању снабедавања гаса, као и да снажнија Србија значи и јачу Мађарску и обрнуто.

Вучић је, у присуству премијера Мађарске Виктора Орбана, поручио окупљеним грађанима на мађарском - ко сме тај побеђује.

"То је карактеристика свега што је урадио Орбан у односима са Србијом и захвалан сам мађарском председнику владе због тога што је уз много храбрости и праву визију за политичке односе између Мађара и Срба, што је направио услове за потпуно нове односе, у које ми Срби верујемо да ће снажнија и јача Србија значити и снажнију и јачу Мађарску, као што смо сигурни да снажна и јака Мађарска значи и снажна и јака Србија", поручио је Вучић.

То никада кроз нашу историју није било, додао је, и срећан сам и поносан што данас у Хоргошу тако нешто могу да изговорим.

Председник је поручио Србима и Мађарима да заједно можемо много тога да урадимо и да смо заједно многоструко јачи.

"И све што градимо показује колико заједнички можемо да постигнемо боље резултате", истакао је Вучић.

Рекао је да је предвиђено да започети радови на прузи Суботица - Сегедин буду завршени у новембру 2022. након чега ће наше две земљле добити најмодернију железничку деоницу.

Вучевић: Велики дан за Суботицу и север Србије

Данас је велики дан за Суботицу и цео север Србије јер су, у присуству председника Србије и Мађарске, почели радови на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – државна граница са Мађарском – (Сегедин), поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Фото: Printscreen/Instagram@milosvucevic_gradonacelnik

Како је додао, више од 5.000 грађана је дошло да поздрави градитеље и да јасно каже колико им значе овакви капитални инфраструктурни пројекти који директно дижу квалитет живота.

Драго ми је што сам и ја био део овог величанственог скупа, а дан кад брзи возови "прозује" овуда на путу од Београда ка Будимпешти биће и дан када ће Србија бити трајно промењена, развијена и богата земља! Живела Србија!, поручио је Вучевић на Инстаграму.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести