Почео први самит о нуклеарној енергији, учествује и председник Вучић

БРИСЕЛ: Први самит о нуклеарној енергији, који организују Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) и Краљевина Белгија, почео је данас у Бриселу, а учествује и председник Србије Александар Вучић.
1
Фото: Инстаграм/принтскрин

Први пут на таквом самиту окупиле су се делегације из 30 земаља, представници  индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

На отварању самита обратиће се председник Владе Краљевине Белгије Александар де Кро и директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Мариано Гроси.

Отварању самита присуствују и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, председник Европског Савета Шарл Мишел, председник Србије Вучић, председник Румуније Клаус Јоханис, премијер Хрватске Андреј Пленковић, премијер Чешке Петр Фијала, премијер Мађарске Виктор Орбан, премијер Холандије Марк Руте, премијер Пољске Доналд Туск, премијер Словеније Роберт Голоб и премијер Шведске Улф Кристерсон, министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

Председник Вучић присуствоваће усвајању заједничке декларације, обратиће се окупљеним учесницима током прве сесије Самита предвиђене за говоре националних лидера и имаће низ билатералних сусрета са европским и светским званичницима.

 Светски лидери ће у Бриселу указати на значај нуклеарне енергије у смањењу употребе фосилних горива, јачању енергетске сигурности и подстицању економског развоја.

Предвиђено је и да се одрже и четири панел дискусије на којима ће се разговарати како иновације додатно повећавају конкурентност, употребљивост и одрживост нуклеарне енергије, о успостављању равноправних услова за финансирање нуклеарне енергије, као и о напретку у нуклеарној технологији за производњу енергије.

Самит долази након историјског укључивања нуклеарне енергије у Глобалну анализу договорену на конференцији УН-а о климатским променама (ЦОП28) у Дубаију у децембру прошле године, која је позвала на убрзање њеног коришћења заједно са другим изворима енергије са ниским садржајем угљеника.

То ће шефовима држава и влада земаља учесница пружити прилику да поделе своју визију о кључној улози нуклеарне енергије у достизању "нето нуле" када је реч о емисијама ЦО2 и промовисању одрживог развоја, укључујући националне планове за потпуно искоришћавање њеног потенцијала.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести