Почиње Самит ЗБ у оквиру Берлинског процеса у Познању

ПОЗНАЊ: Шести самит земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса почиње данас у Познању у Пољској, која је тренутно председавајућа овим процесом.
poznanj
Фото: pixabay.com

Главни догађај биће састанак лидера, односно шефова држава или влада, 5. јула, на којем ће Србију представљати председница владе Ана Брнабић, док ће се министри привреде, унутрашњих послова и спољних послова земаља које учествују у процесу састати сутра.

У оквиру самита биће организвани и пратећи догађаји, па ће тако данас бити одржан Тинк тенк форум, а сутра и Пословни форум ЕУ-Западни Балкан и Форум грађанског друштва.

Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу Западног Балкана и допуњује политику проширења Европске Уније.

Покренула га је Немачка самитом у Берлину 2014.

У оквиру Берлинског процеса до сада је одржано пет самита: у Берлину, Бечу, Паризу, Трсту и Лондону.

На овогодишњем Самиту ће учествовати и министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Срце Берлинског процеса је привреда, а циљ сарадње је спровођење инфраструктурних пројеката, посебно енергетских и транспортних, као што су реконструкција луке, реновирање пруге или изградња гасног интерконектора, обухваћених такозваном Агендом повезивања.

Све догађаје у оквиру самита Пољска спроводи у блиској сарадњи са Европском комисијом, ОЕЦД-ом, Саветом за регионалну сарадњу, РYЦО, привредним коморама из региона...

Познањ је град из ког потичу пољски математичари, који су разбили шифру енигме, што је било од кључног значаја за савезничку победу у Другом светском рату.

У том граду се, у јуну 1956. године, догодио Познањски устанак, прва радничка побуна у земљама комунистичког блока.

Данас је Познањ поново место међународног пословања и инвестиција, као и место живих дебата о обличју Европе уз активно учешће младих људи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести