Под притиском САД Харадинај разрешио Сељимија

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, разрешио је Сулејмана Сељимија дужности политичког саветника у свом кабинету. 
Ramuš Haradinaj Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

Харадинај на свом фејсбук профилу тврди да је то учинио на лични захтев Сељимија, иначе, бившег команданта тзв Ослободилачке војске Косова, који је у Приштини осуђен за ратни злочин против цивилног становништва током последњих сукоба.

Харадинај је Сељимија разрешио дужности након недавне изјаве америчког амбасадора на КиМ Филипа Коснета који је на твитеру написао да "ратни злочинци немају места у косовској влади".

Критикујући одлуку Харадинаја да Сељимија именује за политичког саветника непосредно по изласку из затвора, Коснет је написао и да такве одлуке доводе у питање владавину права на Косову.

"Осуђени ратни злочинци немају места у влади Косова. Лидери свих страна треба да престану да подржавају такве појединце. Таква подршка баца сумњу на посвећеност Косова владавини права. Драго ми је да видим групе из различитих заједница које говоре заједничким гласом “, написао је недавно Коснет.

Сељимија, познатијег под надимком Султан, је 9. јануара требало да испита Специјално тужилаштво у Хагу, али је он два дана пред пут у Хаг хоспитализован у Клиничко-болничком центру Косова са "симптомима вртоглавице и повраћања", па је његово саслушање одложено.

Крајем јануара, по отпуштању из болнице, Сељими је пуштен је на условну слободу са издржавања затворске казне на коју је осуђен 2015. године због ратног злочина над цивилним становништвом.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести