Подршка иницијативи да 40% жена буде на изборним листама

БЕОГРАД: Координационо тело за родну равноправност подржава иницијативу да се усвоји Предлог о измени Закона о избору народних посланика и Предлог о измени Закона о локалним изборима, које је Народној скупштини поднела посланица Гордана Чомић, а којима се предвиђа да на изборним листама буде 40 одсто жена.
mihajlovic1, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

То је саопштила потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

"Жене чине више од половине становништва Србије и не постоји ниједан разлог да жене не буду пођеднако заступљене и на изборним листама. То ће допринети да се њихов глас више чује у доношењу најважнијих одлука за грађане Србије, а оне се управо доносе у Народној скупштини и у скупштинама градова и општина", навела је Михајловић.

Она истиче да родна равноправност није питање само једне институције или само појединих министарстава, јер је то питање које се тиче целог друштва, да прожима све секторе и сфере друштвеног живота и да је стога важно да што шири круг институција да своје мишљење о таквим иницијативама.

"Координационо тело за родну равноправност поздравља ову иницијативу, јер је она добра за грађанке и грађане Србије и за унапређење родне равноправности, без обзира што као Координационо тело нисмо били обухваћени процедуром давања мишљења о предлогу закона", додаје Михајловић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести