Покрајина финансијски оснажује мале пољопривредне произвођаче

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду Вук Радојевоћ, сумирајући овогодишње резултате Покрајинске владе у аграрној политици, недавно је рекао да је администрација Игора Мировића у овој години до данас склопила око 860 уговора за суфинансирање улагања у пољопривреди.
vuk radojevic dan polja
Фото: vojvodina.gov.rs

Вредност тих уговора прелази 1,3 милијарду динара, чиме је у Војводини системима за наводњавање обезбеђено близу 4.000 хектара нових површина. 

– Највеће интересовање пољопривредника влада за наводњавање по систему „кап по кап” и куповину агрегата за покретања пумпи – истакао је Радојевић. – То су елементи чију набавку подржавамо кроз конкурсе.

– Дајемо пуну подршку даљем развоју војвођанске пољопривреде пре свега кроз интензивирање производње, а ту наводњавање свакако има значајно место, и овогодишњих 500 милиона динара је рекордан износ који је издвојен за те намене – нагласио је Радојевић.

Мере Покрајинске владе за пољопривреду су конципиране тако да буду усмерене ка оснаживању малих пољопривредних произвођача да би издржали оштру конкуренцију на тржишту јер су веома важни у стварању друштвеног производа. Подсетимо, Покрајинска влада својим мерама значајну подршку даје и младим пољопривредним произвођачима, као део руралне политике Покрајине. Прошле године уз усаглашавања с Министартвом за пољопривреду први пут је реализован такозвани старт-ап програм за пољопривреднике до 40 година старости.

Наша намера је да финансијски мотивишемо младе да остану на селу и да се баве пољопривредом (Вук Радојевић)

– То је опредељење Покрајинске владе да и на тај начин да свој допринос демографској обнови руралних подручја Аутономне Покрајине Војводине. Наша намера је да финансијски мотивишемо младе да остану на селу и да се баве пољопривредом – навео је Радојевић.

У прилог томе говори чињеница да је на последњем конкурсу Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство додељен максимални износ од милион и по динара по пријави и да је ниво субвенције био чак до 90 одсто од своте укупно уложене у одређену производњу.

Овогодишњих 500 милиона динара је рекордан износ субвенција који је издвојен за наводњавање

– То јасно говори о акцијској стимулацији младих људи да се баве пољопривредном производњом и сигуран сам да такав ниво субвенције није забележен раније – истакао је Радојевић.


Стратегија Покрајинске владе

Вук Радојевић истиче да је у покрајинској каси за ову годину за пољопривреду издвојено укупно 8,33 милијарди динара, што је и највећи износ који је икада за једну годину опредељен за аграр. У складу са стратегијом Покрајинске владе, која је дефинисана у јуну 2016. године када је формирана, велика подршка се даје управо за набавку система за наводњавање.   


Млади пољопривредници поднели су око 900 пријава на последњи конкурс Секретаријата и након одлуке конкурсне комисије, склопљено је 165 уговора укупне за суфинансирање, вредих 240 милиона динара. Од тог износа Покрајинска влада дала је 200 милиона динара за суфинансирање инвестиција. Треба рећи и то да се од потписаних уговора 72 односи на набавку квалитетних приплодних грла. Осим тога, значајно је било интересовање младих произвођача и за набавку сертификованих садница воћака и винове лозе, као и набавку опреме и механизације за обраду воћњака, винограда и за повртарску и сточарску производњу.     

Е. Марјанов 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести