Покрајина финансира наводњавање нових 710 хектара ораница

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, мр Вук  Радојевић, уручио је данас 103 уговора представницима регистрованих пољопривредних газдинстава, за које је Покрајина  путем четири конкурса обезбедила бесповратна средства у висини око 145 милиона динара.
Vuk Radojevic/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Укупна вредност ове инвестиције је 282 милион динара, у којој је покрајинско учешће 51,29 одсто.

„Када је реч о најзначајнијем конкурсу, а то је суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање, Секретаријат је у ове сврхе одобрио око 86 милиона динара, у оквиру 51 уговора. Укупна вредност ове инвестиције је 187 милиона динара. На овај начин, обезбедићемо наводњавање на нових 710 хектара обрадивих површина широм Војводине“, истакао је Радојевић.

Он је указао да од укупног броја уговора, који су намењени за подстицај у системе за наводњавање, чак је 36 оних који остварују право на повраћај и до 70 одсто. Реч је о пољопривредницима млађим од 40 година, женама носиоцима пољопривредних газдинстава и онима који се баве пољопривредном производњом у отежаним условима.

У оквиру конкурса за суфинансирање инвестиција у набавку опреме за заштиту од временских непогода и елемената потребних за подизање производних засада воћака, винове лозе, и по први пут производње и узгајање хмеља у 2018. години, укупно има 35 уговора, колико и пријављених потенцијалних корисника. Укупна вредност ове инвестиције је 76 милиона динара, у којој Покрајински секретаријат за пољопривреду учествује са близу 46 милиона динара.  

По основу конкурса за производњу у заштићеном простору, за укупно 10 уговора, Секретаријат је наменио осам милиона динара. Укупна вредност инвестиције је 11,5 милиона динара. На овај начин биће реализовано нових преко 16.000 метара квадратних пластеника. У оквиру овог конкурса, доминирају они пољопривредници који могу да остваре повраћај и до 70 одсто у односу на инвестиције.

На конкурсу за опремање сточарских фарми - живинарских, говедарских и свињарских,  одобрено је седам уговора. Укупна вредност инвестиције је осам милиона динара, а учешће Секретаријата 5,5 милиона динара.

Радојевић је упутио позив пољопривредницима да конкуришу за неопходна средства код ресорног секретаријата,  и најавио  ће већ  наредне недеље бити расписан конкурс  за младе пољопривреднике  руралним срединама. Он је подсетио да су Покрајина и Република заједно, ову меру први пут спровеле прошле године, и како очекује  да ће интересовање младих пољопривредника бити значајно за  стартап програм, којим је  у 2018. предвиђено двоструко више средстава. Реч је о  мери која треба да допринесе развоју села и омогући младим људима да остану у њима и баве се пољопривредом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести