Покрајинска изборна комисија утврдила за изборни дан 21. јун: У Војводини 1.781 бирачко место

За гласање на изборима за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, расписаним за 21. јун 2020. године, Покрајинска изборна комисије одредила је укупно 1.781 бирачко место у 45 војвођанских општина.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Том одлуком прецизно су одређена сва бирачка места на којима ће се спроводити избори у седам округа у Војводини, односно сваком месту у покрајини где ће бити постављене гласачке кутије.

Сходно тој одлуци, у Севернобачком управном округу, који обухвата град Суботицу и општине Бачка Топола и Мали Иђош, одређено је укупно 177 бирачких места. У Средњобанатском управном округу, где су град Зрењанин и општине Житиште, Нова Црња, Нови Бечеј и Сечањ, одређена су 193 бирачка места, а у Севернобанатском управном округу, који обухвата град Кикинду и општине Ада, Кањижа, Нови Кнежевац, Сента и Чока, биће 208 бирачких места.

У Јужнобанатском управном округу, где су градови Вршац и Панчево и општине Алибунар, Бела Црква, Ковачица, Ковин, Опово и Пландиште, утврђено је 268 биралишта, док је за Западнобачки округм на чијој су територији град Сомбор те општине, Апатин, Оyаци и Кула, одређено 172 места на којима ће се гласати 21. јуна.

Највеће подручје, Јужнобачки управни округ, који обухвата град Нови Сад и општине Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Сремски Карловци, Бечеј, Врбас, Србобран, Темерин и Тител, биће уједно и највише бирачких места – 491, мада су у том округу и општине с најмање бирачких места у Војводини – Сремски Карловци имају десет, Бачки Петровац 11, а Беочин 16 на којима ће се бирачи изјашњавати о будућим саставима локалних, Покрајинске и Републичке скупштине.

За Сремски управни округ, који обухвата град Сремску Митровицу и општине Инђија, Ириг, Пећинци, Рума, Стара Пазова и Шид, одређена су укупно 272 бирачка места.

Што се тиче биралишта у осам војвођанских градова, Нови Сад, као највећи град у покрајини, уједно има и највише бирачких места – 197 – на којима ће се одвијати гласање за представнике, како у покрајинском парламенту, тако и за одборнике и посланике у Скупштини града Новог Сада и Народној скупштини Републике Србије. Суботица има 103 бирачка места, Сомбор 76, Панчево 74, Зрењанин 70, Кикинда 60, Сремска Митровица 57 и Вршац 56.

Највише бирачких места је смештено у школама, али и вртићима, те геронтолошким центрима. Изборно право бирачи ће моћи да искористе и у канцеларијама месних заједница, домовима културе, ватрогасним домовима, али и просторијама више предузећа, од којих су нека у стечају. Међутим, због избора биће обустављен и рад неколицине угоститељских објеката, односно кафића и бифеа у којима ће се 21. јуна, а сходно одлуци ПИК-а организовати избори, а столице и столови, уместо за госте локала, биће резервисани за чланове бирачких одбора.  

А. Савановић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести