Покрајинска каса тежа пет милијарди динара

Предлог покрајинске скупштинске одлуке о буyету Војводине за наредну годину биће главна тачка дневног реда седнице Скупштине Војводине која је заказана за сутра с почетком у 10 сати. На дневном реду су и предлози покрајинске скупштинске одлуке о кадровском плану АП Војводине за 2018. годину као и више просторних планова посебне намене.   
1
Фото: Dnevnik.rs

Планирани обим буyета за наредну годину износи 68,6 милијарди динара. То значи да је у покрајинској каси за идућу годину планирано готово пет милијарди динара више него крајем прошле године за обим овогодишњег буyета. Предложени обим буyета за 2018. годину већи је и у односу на други ребаланс у августу, и то 1,2 милијарду динара.   

Субвенције су планиране у износу од 9,2 милијарди динара, што је 2,84 одсто више него у овој години. Највише субвенција је предвиђено за пољопривреду, водопривреду, развој предузетништва, запошљавање и информисање, пре свега на језицима националних мањина. Наставиће се и директно субвенционисање отварања нових фабрика и нових радних места преко Развојне агенције Војводине. У оквиру планираног буyета, изменом његове структуре, за капиталне пројекте у свих 45 локалних самоуправа у Војводини биће обезбеђена 1,4 милијарда више него у овој години.

Предложени буyет, осим развојне и инвестиционе подршке, планира и мере социјалне политике. Ту су подршка породицама за подстицање рађања, односно месечна давања за свако треће дете које се роди у породици, подстицаји за вантелесну оплодњу, подршка ученицима и студентима за регресирање превоза, као и подршка избеглим, прогнаним и расељеним лицима. У покрајинској каси је предвиђен и новац за обнову и опремање школа и домова ученика, као и здравствених установа, чиме се обезбеђује континуитет у започетим активностима. Расходи за запослене планирани су у износу од 2,9 милијарде динара.

Шефови посланичких група опозиционе Демократске странке и Српске радикалне странке Горан Пауновић и Ђурађ Јакшић су најавили да посланици тих посланичких група неће подржати предложени буџет.

„Иако је обим буyета већи у односу на ребаланс у августу, по његовој структури се види да ће бити тешко остварљив“, наводи за „Дневник” Пауновић.

Сматра да су пре свега врло непоуздани приходи од пореза на добит предузећа од око осам милијарди динара и неће бити изненађен уколико већ средином наредне године буде урађен рабаланс.

За капиталне пројекте у свих 45 локалних самоуправа у Војводини биће обезбеђена 1,4 милијарда више него у овој години

“И сам предлагач сматра да је планирани приход од пореза на добит предузећа прилично непоуздана прича – додао је Пауновић. – Не можемо подржати буџет ни због тога што су значајно смањене своте у бројним сегментима, примера ради у пољопривреди смањење износи готово милијарду динара.”

И посланичка група СРС-а ће ускратити подршку предложеном буyету. Како Ђурађ Јакшић напомиње, није остварен инвестициони бум који је Покрајинска влада најавила за ову годину па иза себе имамо „протраћену” годину. На основу тога, српски радикали сматрају да се ситуација неће променити ни предложеним буџетом.

Фото: Dnevnik.rs


Лазаров: Опозиција говори бесмислице

На критику опозиције, председник Одбора Скупштине Војводине за буyет и финансије Јован Лазаров каже да је демократско право опозиције да говори шта год јој падне на памет и да се овом приликом обистинило да опозиција, поготово Демократска странка која је била на власти у Војводини, говори тоталне бесмислице. 

“ У 2016. години у буџету је било предвиђено 5,1 милијарди динара за капитална улагања у Војводини, а предлогом буyета за 2018. годину 9,6 милијарди – објашњава Лазаров. – То значи да се мења структура буџета и да оперативни део, којим суверено управља Покрајинска влада, расте из ребаланса у ребаланс и одлуке у одлуку о буџету. То је, речју, оцена рада Покрајинске владе од 2016. године до данас.”

Додаје да то што расте оперативни део буyета, и раст уступљених прихода Републике Србије АП Војводини од 18 одсто говори о томе да постоји привредни раст у целој Србији, поготово у Војводини, и они који послују у Покрајини остварују већу добит и расте запосленост.

„То су голе чињенице, гола математика, и ту нема преваре и демагогије”, поручио је Лазаров.


“СРС је и те како незадовољан због тога што су у буџету своте за пољопривреду и рурални развој смањене готово милијарду динара, за науку и технолошки развој 60 милиона, заштиту животне средине 280 милиона динара и поново, по ко за који пут, култура ће остати кратких рукава, као и омладина и спорт – навео је Јакшић. – С друге стране се планира мовац за мегаломански, прескуп пројекат изградње зграде РТВ-а на коју се разбацује 20 милиона евра у 2018. години.”         

На питање да ли је СРС против тога да се изгради зграда за РТВ, он је одговорио да је апсолутно против и да би тих неколико десетина милиона евра уложио у изградњу водовода, канализације и путева који су у 21. веку „мисаоне именице” у Војводини. Српски радикали би такође, уместо зграде РТВ-а, градили школе, вритће, домове здравља, спортске хале и паркове, а  РТВ би сместили у зграду новосадског Радничког универзитета, слободне просторије СПЕНС-а или зграде „Дневника”.

Е. Марјанов  

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести