Покрајинска влада увела олакшице за ратне ветеране

НОВИ САД: Покрајинска влада усвојила је на данашњој седници Акциони план за побољшање положаја ратних ветерана, односно учесника оружаних акција после 17. августа 1990. и учесника рата из 1999. године.
Sednica Pokrajinske vlade Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Основни циљ акционог плана је проширење круга корисника у смислу укључивања и учесника оружаних акција 90-тих и рата 1999. у оне категорије становника које могу да имају олакшице, наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

Предложене су мере које се односе на коришћење олакшица у областима здравствене и социјалне заштите, образовања, културе, као и приликом коришћења услуга која пружају јавна комунална предузећа, установе и организације у локалним самоуправама у АП Војводини.

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова задужен је да прати реализацију Акционог плана и да о предузетим мерама достави извештај Покрајинској влади најкасније до 1. јула 2018. 

Покрајинска влада је у мају ове године задужила покрајинске секретаријате да сачине план за побољшање положаја ове категорије становника у АП Војводини, након сусрета председника владе Игора Мировића са члановима удружења ратних инвалида који су изнели проблеме са којима се сусрећу у свакодневном животу. 

На основу података из локалних самоуправа, утврђено је да олакшице у већини случајева остварују искључиво ратни војни инвалиди и корисници породичне инвалиднине, али не и учесници оружаних акција 90-тих и рата 1999.године јер важећим прописима из области борачко-инвалидске заштите није обухваћена категорија ратних ветерана, прецизира се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести