Покрајински секретаријат осудио вређање Маринике Тепић

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине најоштрије је данас осудио увреде на националној основи, које су упућене припадницима румунске националне мањине и Мариники Тепић.
marinika tepic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Позивамо све актере јавног живота да се у јавном простору суздрже од давања непримерених изјава чије последице могу бити несагледиве по међунационалне односе. Такође, указујемо на значај међусобног уважавања и поштовања различитости између припадника националних заједница, који су дубоко уграђени у темеље АП Војводине", наводи се у саопштењу Покрајинског секретаријата.

Такође, Секретаријат позива надлежне органе да предузму одговарајуће кораке, како говор мржње и ширење међунационалне нетрпељивости не би постали стандард, наводи се у саопштењу.

Румунска амбасада осудила изјаву Бокана о Тепићевој

БЕОГРАД: Румунска амбасада у Београду оштро је данас осудила телевизијски наступ редитеља Драгослава Бокана у којем је вређао потпредседницу Странке слободе и правде Маринику Тепић на националној основи и прогласио је "националним непријатељем".

Амбасада у саопштењу објављеном на свом Фејсбук налогу истиче да најоштрије осуђује "говор мржње према румунској мањини у Србији, медијску манипулацију припадности овој заједници у политичке сврхе и ширење лажних вести о румунским грађанима у Србији њиховим категоризовањем као националних непријатеља".

Додаје се да ове изјаве "нарушавају принципе доброг суживота и доприноса румунске мањине културном богатству и друштвено-економском развоју српске државе".

"Овакав гест према заједници која је показала лојалност српској држави и која позитивно доприноси атмосфери медунационалног суживота у Републици Србији могао би да засени пријатељске однос Румуније и Републике Србије, који је увек повезивао ове две етницке заједнице које живе на територији двеју држава", каже се у саопштењу.

Амбасада подсећа да су Румунија и Србија суседне државе у Европи 21. века, у којој се доприносу сваког граданина напретку и друштвеној интеграцији више не мора судити према његовој етничкој припадности.

Истовремено, Амбасада Румуније у Београду изражава жаљење због чињенице да је телевизија са националном покривеношћу преузела ове изјаве као такве, а да није санкционисала нападе на етницку припадност особе.

УНС: РЕМ да реагује на дискриминацију по националној основи

Удружење новинара Србије (УНС) саопштило је вечерас да осуђује пропагирање дискриминације у медијима и говор мржње, као што је то био случај у програму ТВ Пинк када је, како наводе из УНС, редитељ Драгослав Бокан по националној припадности вређао потпредседницу Странке слободе и правде Маринику Тепић и румунску мањину у Србији.

УНС у саопштењу апелује на новинаре и уреднике медија, посебно колеге из електронских медија са националном покривеношћу, да правовремено реагују на пропагирање мржње и дискриминацију и недвосмислено је осуде.

УНС, како се додаје у саопштењу, тражи да РЕМ реагује на овај и сваки други случај говора мржње и дискриминације у електронским медијима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести