ПОКС: Србија да не враћа Титове кредите

БЕОГРАД: Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Владу Србије да престане да враћа комунистичке кредите из периода седамдесетих и осамдесетих година, Светској банци и Европској банци за обнову и развој јер су закључени са зеленашким каматним стопама од чак седам одсто годишње, саопштио је данас ПОКС.
Žika Gojković Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

з буџета Србије је пре два дана исплаћено 22 милиона евра на име Титових кредита, што ће бити укупно 220 милиона ове године. Прошле године грађани Србије су платили 250 милиона евра.

"Србији је остало да враћа још 20 година укупно 8,8 милијарди евра комунистичких кредита, који су подизани да би се нереално повећавале плате и пензије и тако купио социјални мир. Ово је било противно разуму и економској

логици. Својим економским мерама, комунисти су привреду бацили на колена, укинули су приватну својину и уништили српска села. Једини излаз од потпуног колапса, видели су у узимању кредита са грејс периодом од 10 година, које ће

отплаћивати будуће, односно ове генерације",изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Он је оценио да је "комунистичка власт је била нелегална јер је монархија нелегално укинута, па самим тим и све одлуке нелегалне послератне власти треба прогласити ништавним, тим пре што су закључили уговоре са ужасно високим, зеленашким каматним стопама".

Словенија и Хрватска су свој део дуга вратиле повериоцима пре 10 година, подсећа ПОКС, али Србија још грца у овим дуговима и то ће се то наставити наредних 20 година. Ово је цена коју наше генерације морају да плаћају за "лагодан живот без брига" из комунистичког времена, закључено је у саопштењу ПОКС.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести