ПОКС тражи изучење немачког официра Кфора

БЕОГРАД: Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позвао је данас Владу Србије да од Немачке затражи хитно изручење потпоручника Кфора Давида Ферка, који је 1999. године издао наредбу за убиство двојице српских цивила, Славка Веселиновића и Жарка Андријевића.
poks
Фото: Ilustracija

"Људе који су бежали из Призрена да би спасили животе од шиптарских терориста хладнокрвно су убили немачки војници по наредби Ферка. А да срамота буде већа и злочин боље прикривен, убица из Кфора је одликован у Немачкој за ''беспрекорно испуњење војничке дужности''. Ако Немачка и друге земље НАТО-а не признају злочине својих официра и војника, Србија мора да инсистира да се сви они процесуирају и најстроже казне", изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник ПОКС-а.

Та странка подсећа да су први пут после Другог светског рата немачки војници отворили ватру, ван Немачке, и то 13. јуна 1999. у центру Призрена, убивши два Србина. 

"Ово се десило другог дана од уласка Кфора на Косово и Метохију, рафалном паљбом са 220 метака. Убиство је забележила камера РТС-а, што је кључни доказ који мора да испоштује правосуђе у Немачкој", каже се у саопштењу ПОКС-а.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести