ПОКС: Вратити поему Јама у школске уџбенике

БЕОГРАД: Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предожиће Министарству просвете да се поема Ивана Горана Ковачића „Јама“, неосновано избачену 2010. године из школских уџбеника, врати у „Читанке“ за осми разред основних школа, јер то дело има немерљиву историјску, националну и моралну вредност за српски народ и образовање младих генерација.
poks
Фото: Ilustracija

- "Јама" је најужаснији и најпоноснији споменик о зврерству усташа над Србима, који невине жртве чини бесмртним, а свирепа злодела хрватских злочинаца незаборавним. Том седочанству геноцида над српством место је у школским уџбеницима, јер све будуће генерације морају да знају истину уместо да и даље уче непотпуну, „искривљену“ историју о свом народу и отаџбини – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

 Познату поему „Јама“ Ковачић је написао 1943. године инспирисан усташким злочинима у околини Ливна, када је бачен велики број Срба у крашке јаме око Ливањског поља. Симболика крви, светлости и таме, страдање нашег народа и усташка зверства, заинтересовала су, и згрозила, чак и уметника Пабла Пикаса, који је тражио да се за њега уради француски превод "Јаме".

Е. Д.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести