ПОКС: За странке цензус да буде три одсто, али за коалиције пет

БЕОГРАД: Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предлаже измену изборног закона и у делу који се односи на гласање дијаспоре.
Žika Gojković Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Нашим сународницима у иностранству са правом гласа треба омогућити да гласају електронски или путем писма, по моделу многих земаља ЕУ, али и Русије, а не као до сада у конзулатима удаљеним хиљадама километара, каже се у саопштењу.

„ Поздрављамо одлуку да се изборни цензус смањи на три одсто, јер ће будући парламент веродостојније представљати вољу народа, али сматрамо да за коалиције треба да остане пет одсто, да се од скупштине не направи поново "циркус". Када се већ мења закон, треба исправити велику неправду према нашој дијаспори. Ван Србије живи велики број Срба са правом гласа и њима треба омогућити да гласају на једноставан и сигуран начин, електронским путем преко интернета као у многим земљама или писмом. Гласањем у конзулатима који су јако удаљени, до сада је увек мање од једног процента наших људи користило бирачко право. На овај начин би много више гласача гласало и скупштина би имала већи легитимитет“, изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести