Ухапшен један осумњичени за ношење вешала, други приведен тужилаштву

БЕОГРАД: С.Г. осумњичен за ношење импровизованих вешала на протесту "један од пет милиона", 2. фебруара, ухапшен је по налогу тужилаштва, односно њему је одређено задржавење до 48 сати, сазнаје Танјуг.
v
Фото: Youtube Printscreen

Други осумњичени Н. П. приведен је Вишем тужилаштву у Катанићевој улици.

С. Г. ће у року од 48 сати бити приведен на саслушање у Више јавно тужилаштво у Београду због сумње да је извршио кривично дело расна и друга дискриминација.

Медији су пренели да је Н. П. малолетан, па би на њега требало да се примени другачија процедура.

Београдска полиција је претходно саопштила да је у сарадњи са тужилаштвом идентификовала две особе које су, како се сумња, у суботу 2. фебруара носиле импровизована вешала на протесту "један од пет милиона".

У саопштењу МУП-а се наводи да ће С. Г. и Н. П. уз кривичну пријаву бити спроведени надлежним тужилаштвима у Београду, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело расна и друга дискриминација.

За ово кривично дело, Кривични законик Србије прописао је шест ставова, за које је запрећена казна од три месеца до три године затвора, а за теже облике од шест месеци до пет година затвора.

Претходно је државна секретарка у МУП-у Србије Биљана Поповић Ивковић потврдила да су идентификовани младићи који су носили импровизована вешала на протестима у суботу у Београду и да се ради о присталицама покрета Двери и Савеза за Србију.

Она је за ТВ Пинк рекла и да ће од те двојице младића бити узете изјаве.
Поповић Ивковићева је рекла и да је ухапшена и особа наоружана аутоматским оружјем која је претила вешањем сину председника Србије Александра Вучића.


На мрежама означен да је носио вешала, а он у Немачкој

Спортиста и ММА борац из Ниша Александар Стојичић, који је на друштвеним мрежама означен да је у суботу носио импровизована вешала на протестима опозиције ''један од пет милиона'' у Београду, каже да је запрепашћен и шокиран таквим наводима и тврди да у време протеста није био у Србији.

''Запрепашћен сам и шокиран лажима опозиције и представника Ђиласовог, Јеремићевог и Обрадовићевог Савеза за Србију, да сам у суботу 2.фебруара учествовао на протестима и носио вешала'', рекао је Стојичић у изјави за Тањуг и додао да је од 28.јануара у Немачкој где је и сада на припремама за следећи спортски наступ.

''Физички нисам био у Србији, а камоли на некаквим протестима'', нагласио је Стојичић.

Најоштрије је осудио такве претње вешалима које се, каже, упућују председнику Србије Александру Вучиху.

''Надам се да никада неће доћи дан да Србијом владају људи који желе да вешају оне који мисле другачије, нарочито не они који оваквим лажима желе да стекну додатне политичке поене''.

После појављивања вешала на протесту "један од пет милиона" на Твитеру су појавила фотографија на којој је младић који носи вешала на протесту, а поред ње и фотографија Стојичића у мајици СНС уз коментаре да је ''убачени елемент напредњака''.

Такву фотографију на свом налогу на Твитеру поставио је, између осталих, и потпредседник Народне странке Никола Јовановић.


Осим њега, ухапшена је и особа која је претила ћерки и сину председника државе.
Навела је да су негирање и извртање истине када је реч о вешалима "будалаштине" и покушај оправдавања "монструозног и крајње недемократског чина Драгана Ђиласа и других лидера Савеза за Србију". 

Поповић Ивковићева оценила је да су вешала и демонстрација насиља директна последица острашћене реторике и мржње СзС и претња да сви који мисле другачије могу завршити на вешалима, која су синоним за фашизам.
"Не само да вешала уносе немир и страх код грађана, већ буде девијантне личности, манијаке и полусвет и поручују да је демонстрација насиља легитимна и да су монструозни злочини дозвољени у Србији", рекла је Поповић Ивковићева. 

Она је рекла да ће држава процесуирати све који покушају да на било који начин угрозе било чију безбедност.
Државна секретарка МУП-а Србије оценила је да је распиривање насиља опасна ствар и да не чуди што има све више претњи на друштвеним мрежама и што су жртве постала и деца, у овом случају деца председника Србије којима прете смрћу и силовањем.
"Сва деца су сигурна и безбедна, нећемо дозволити угрожавање њихове нити било чије безбедности због недосањаног сна оних који би насиљем да се врате на власт", казала је Биљана Поповић Ивковић.

Она је додала да су извињења Драгана Ђиласа постала "врло офуцана" и да верује да их грађани више не прихватају.
Наводећи да претње нису допустиве у Србији, истакла је и да ће припадници МУП-а поштовати законе, а да је на судовима да суде независно.

Ђурић: Вешала на Теразијама вређају осећања грађана

Потпредседник Српске напредне странке и директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић оценио је да ношење вешала на протестима у Београду вређа најдубља осећања грађана и да је невероватно да неко то себи допусти.
"Вешала на Теразијама, после 1941. године, нешто је што вређа најдубља осећања свих наших грађана  и невероватно је да је неко тако нешто у политичком смислу себи допусти", рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Он је нагласио да не прихвата тезу да се то у тренутку десило и да сви који су пратили протесте или били тамо знају да се вешала ношена током читаве шетње.
"Носили су их јер немају никакав политички програм, јер је то суштина њихове политичке поруке -  агресија", оценио је Ђурић.
Он је поводом претњи сину председника Србије рекао да неким круговима не одговара то што Александар Вучић консолидује Србију и онда желе да његову породицу учине метом. 

 "Они знају ко им највише смета у Србији и мислим да те претње нису нимало наивне. Осим што су у политичком смислу недопустиве, треба да добију свој правосудни епилог", истакао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести